Антиправителствени протести – ден 43

protestВ 43-тия ден на гражданско недоволство протестиращите тръгнаха на третата поред блокада-изненада. Те минаха през сградата на Министерството на здравеопазването, а след това блокираха сградата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Органите на реда обградиха входа на сградата и проведоха разговор с демонстрантите.

Те поискаха среща с шефа на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров. Протестиращите не бяха допуснати в сградата на КПКОНПИ, заявиха органите на реда, които охраняват входа. Причината, която изтъкнаха  е, че недоволните са хвърляли яйца по сградата, и не са позволили на служителите, работещи в нея, да отидат на работа.  Това се случи, след като бе обещано на двама от демонстрантите да влязат в сградата.

Стигна се до леки конфликти между граждани и протестиращи. Недоволни хора казаха, че са затруднени от блокадите в София.

Вечерта в столицата недоволните от властта отново се събраха  пред президентството. Остават  блокирани  кръстовищата на Орлов мост, на площад “Независимост” и пред ректората на Софийския университет.

Протестни действия има в други градове на страната. Русенци днес блокираха кръстовището към Моста. А пред Общината във Варна инициативата на демонстрантите е е под надслов  „Яйца за Марешки“. В Пловдив хората се събраха на протести на площад „Съединение“.

Част от организаторите на протеста обявиха, че готвят Велико народно въстание на 2 септември, когато Народното събрание ще обсъжда предложението за Велико народно събрание и нова Конституция.

От “Отровно трио“ публикуваха във Фейсбук отчет на събраните до момента пари в сметка с титуляр адв. Николай Хаджигенов, чрез която финансово да се подпомогне протеста.

Малко над 65 хиляди лева са събрани досега, като от тях са похарчени точно 17 570 лева.

С тези над 17 хиляди лева се твърди, че са били закупени палатки, тенти, спални чували, стикери, плакати, знамена, храна, вода, столове и маси. Освен това част от парите са отишли за озвучаване, кабели, мегафони, транспорт и популяризация в интернет.

Ето какво казват хората  на протеста:

“Искам да живея в нормална държава, България не е нормална държава, някаква сбъркана история е“.

“Това, в което живеем е абсурдно, защото от години се тъпчат правата на граждани. Никой не мисли за народа. Особено това правителство, особено тази прокуратура с главния прокурор, е една подигравка с демокрацията и с нас“.

Тази вечер в градинката до СДВР се събират хора, които са срещу антиправителствените демонстрации. „Не всички са против правителството“, заявяват участниците в тях, които се обявяват срещу продължаващите антиправителствени протести, както и срещу искането за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.