Лимонада за смет от плажа в Поморие

limonadaПриказката “Сливи за смет” има нова морска версия. На плажа в Поморие през почивните дни даваха лимонада срещу чаша, напълнена  с отпадъци, за да  се стимулират летовниците да пазят ивицата от замърсяване.

Идеята за „Лимонада за смет” дошла на собственика на плажния бар в Поморие Йордан Иванов, след като негови клиенти го помолили за празни чаши, които да напълнят с фасове от цигари, защото пясъкът на плажа бил мръсен.

Той каза: „Хората като дойдоха със събрани фасове от плажа, аз исках да ги почерпя с нещо за това, че са направили едно добро дело. Да бъдат мотивирани, което е един хубав пример за това, ние възрастните, какво трябва да правим, защото реално нашите деца чистят нашите фасове”.

Учениците Никола и Антон също се включват в акцията. Не толкова заради безплатната лимонада, а защото искат да виждат чист  и красив  плаж.

“Много по-добре е да събираме боклуци отколкото да ги оставяме на плажа да се разлагат. И просто защото е забавно “, споделя Антон.

“После ходят и мърморят, за това, че не е чисто, а пък те го правят по този начин”, каза Никола.

Освен за децата, наградата за пълна чаша с дребни отпадъци има и за родителите – чаша безплатна бира.

Йордан Иванов, собственик на плажния бар: „Това е нещо, което се надаваме да прерасне не само при нас, а като цяло, защото реално не е кой знае какво от нашата страна като разход, за това което пък получаваме насреща”.

Има идея инициативата да продължи всеки уикенд до края на сезона.