Антиправителствени протести – ден 56

protesti1Обявеното от протестиращите „Велико Народно въстание” започна рано тази сутрин. Блокадата на Народното събрание започна още в 7.00  ч. Недоволни  от цялата страна се събраха в столицата и настояват за оставката на правителството, оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев . Всички сили на полицията и жандармерията се събраха на „Дондуков“.

В 7,50 ч. няколко от протестиращите започнаха да клатят 12-те автомобила на полицията, до момента има един арестуван. Недоволните се събраха в източната част на новата сграда на парламента.

Още в 8.00 ч. се стигна до сблъсъци. Протестиращите започнаха да замерят полицаите с яйца и копия на банкноти от 500 евро. Опитаха и да бутнат една от камионетките, които преграждат входа на НС най-близък до Националната художествена галерия и паркингът на Партийния дом. Входът е обграден от плътен кордон. Служителите са вдигнали щитовете си високо, за да се предпазят от хвърлените предмети, включително и бутилки. Именно там са концентрирани и протестиращите.

Към 8,20 ч. хората започнаха да сядат на земята, за да не са изблъскани от силите на реда.

Имаше опити от страна на протестиращите да преминат кордона на полицията. Булевард “Дондуков” е преграден с полицейски камионетки с камионетки на жандармерията. На практика достъпът до входовете на бившия партиен дом този са затворени и се осуетява пряк контакт между протестиращите и депутатите, които идват на работа. Плътни полицейски кордони обградиха цялата сграда на бившия Партиен дом. В околните улички има изключително много жандармерия и специални полицейски сили от цялата страна.

Зад граница българите днес също протестират, това се случва в повече от 10 страни.

А в парламента депутатите от ГЕРБ съобщиха, че ще продължат да работят. Партньорите на властта казаха, че броят на избирателите им е много по-голям в съответствие с тези, които не са гласували за тях .Казаха също,  че борбата за протеста  е по причина да седнат протестиращите на техните места в парламента.

От БСП подкрепят протестите и според тях е изчерпано доверието към управляващите, затова не е редно да се предлага нова конституция, а да се върви към оставка и нови парламентарни избори.

В 8,45 ч. президентът Румен Радев излезе от сградата заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, минаха през протестиращите и влязоха през главния вход на парламента

Малко след 10:20 ч. от протеста призоваха участниците в протеста да пробият полицейския кордон и да обградят всички входове на НС, за да не може никой, който се намира вътре, да си тръгне. Последваха само опити да бъдат обърнати бусовете, които предпазват паркинга и входа на НС откъм Националната художествена галерия. Към този вход  бяха концентрирани всички усилия на протестиращите. На мястото дойдоха и автомобили на Столична община с Общинска полиция. Строени бяха големи отряди от специализираните полицейски сили с каски, щитове и палки. Към 11:45 дойдоха и още екипи на жандармерията – около 300 души.

След като ескалира напрежението пострадали са няколко души: Малко след 8.00 ч. млад мъж беше изведен с линейка от протеста с окървавено лице. Върху него е паднала стъклена бутилка, хвърлена от протестиращите по полицаите.Двама полицаи също са пострадали в сблъсъците. Оказана им е помощ зад полицейския кордон. Хвърлена бомбичка към страничен вход рани полицай в ръката около 11:30 ч. Той беше изведен с линейка.Отец Дионисий  е пострадал при сблъсъците и е със спукан гръден кош. Към 12.00 ч. свещеникът се появи отново на пощата и отново призова за оставка. Над 20 са обгазените полицаи, съобщават от СДВР.

В края на вечерта от Спешна помощ съобщиха, че пострадалите са 45.

Десетки хора бяха изведени от първия ред на протеста малко преди 10.00 ч. и отведени към полицейските бусове, откъдето те бяха извозени към СДВР. Те опитваха да съборят бусовете на полицията, които препречват пътя им по бул. “Цар Освободител” и да достигнат до друга секция, където според тях има още задържани, които е трябвало да участват в протеста, съобщава БНР.

Четирима души бяха задържани при пореден опит да пробият барикада между два полицейски буса към 11:15 ч. Росен Миленов е бил задържан по-рано тази сутрин, след като успял да премине през полицейския кордон. Друг мъж е изведен от екипите на жандармерията, защото е скачал върху полицейски автомобил. Трети е бил отведен още в началото на протеста, след като у него били открити “забранени предмети”

Равносметката до вечерта е над 46 арестувани за 24 часа.

Автошествие в Русе блокира сутринта граничен пункт Дунав мост.

Имаше блокада  и пропускателен пунк Силистра- Кълъраш,  в подкрепа на Великото народно въстание в София. Част от протестиращите в Силистра поставиха за пореден път въпроса и за трафика на тежкотоварни автомобили през граничния контролно-пропускателен пункт.

Блокадата на Дунав мост падна около 20.00 ч.

Блокиращи в Синеморец  окупираха днес моста при р. Велека, с  което се присъединиха съм протестиращите от цялата страна.Движението беше блокирано и от двете страни  и се образуваха колони от автомобили

В 56-ата протестна вечер в София протестиращи отново се събраха пред сградата на парламента и отново хвърляха яйца по нея. Организаторите от т.н. Отровно трио дадоха срок за оставка на кабинета до утре сутринта.Посланията от трибуната на протеста са насочени срещу „псевдопатриотите, които са се продали за 30 сребърника“, както и срещу 122 депутати, които подкрепиха проекта за нова конституция.

Полицейският кордон около сградата на НС продължава да бъде плътен.

Чуха се и призиви Европейската комисия да се намеси, за да бъде ускорена оставката на правителството.

Дори  и след 22.00 ч. хората продължаваха да прииждат на площад “Независимост” в столицата и да скандират„Мутри вън“ и „Мафия“.

Напрежението нараства. Остров от жандармерия се образува срещу протестиращите в 22,15 ч.

Полицаите опитаха да изолират част от хората, за да отцепят мястото пред бившия Партиен дом.

Това предизвика събралото се множество. Вбесени, протестиращите започнаха да мятат бомбички, столове и всякакви други предмети.

Логично развитие на ситуацията е един вече не толкова мирен протест.

Докарана  от жандармерията в 22,50 ч. бе кола с водно оръдие, за пръскане със струя вода срещу протестиращите.

В 22,55 ч. полицията започна опити да изтласка хората на площада.

Както започна 56-ият ден на антиправителствени протести със сблъсъци пред парламента, така  и завърши- със стълкновения между полиция и протестиращи в триъгълника на властта.

Жандармерията изгони хората от площада в 23,30 ч., като отцепи протеста на две. От едната страна към БНБ полицаите  приклещиха хората, удрят с щитовете, има обгазени и наранени протестиращи. Другата част  от протеста остана по ул „Леге“ и „Съборна“.

Към полунощ протестите вече бяха малко по-спокойни, но нито протестиращи, нито полиция си тръгнаха.

Като резултат в края на т.н. “Велико Народно въстание” над 60 души са арестувани при сблъсъците с полицията на 56-та антиправителствена демонстрация