Вие сте тук: Начало » Актуално » Настъпва астрономическата есен

    Настъпва астрономическата есен

    esenАстрономическата есен настъпва на 22 септември 2020 г. в 16:31 ч.  Точно тогава слънцето пресича екватора, насочвайки се на юг. Това е едно от двете равноденствия, които се случват всяка година в първите дни на пролетта и есента.   По време на равноденствията светлите и тъмните часове са почти равни. Те са по средата между слънцестоенията, които се случват в първите дни на зимата и лятото – когато светлите часове отбелязват съответно своя минимум и максимум.

    Есенното и пролетното равноденствие, сезоните и променящата се продължителност на светлата част на деня през цялата година се дължат на един факт – Земята се върти около ос, наклонена спрямо орбитата на планетата.

    Днес, 22 септември границата между деня и нощта ще е вертикална. По време на равноденствие земният терминатор – разделителната линия между деня и нощта – става вертикална и свързва Северния и Южния полюс. По време на равноденствието на повечето места на Земята  имат приблизително 12 часа дневна светлина и 12 часа нощ.

    Следващия път, когато жителите на планетата ще могат да наблюдават равно съотношение на продължителността на деня и нощта, ще бъде през пролетното равноденствие, което се очаква през месец март.

    Температурите днес ще са приятни, ще бъде слънчево. Сутринта температурите са между 6 и 11 градуса, на места има и мъгли. През деня максималните температури ще са между 23 и 28 градуса.

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе