Полицаите в Бургас протестират

Полицаите  протестират тази вечер в Бургас. Те се събраха на мълчалив протест пред  Съдебната палата, където се чува вой на сирени. Това е техният начин  да се чуят настояванията им пред управляващите  за по-високи заплати. Според тях трудът им на първа линия по време на COVID пандемията се неглижира от страна на държавата.

Огнеборци, гранични полицаи, както и техни колеги от Сливен и Ямбол също подкрепиха протестните действия.

Недоволството на служителите на реда избухна преди десетина дни, след като беше обявено, че не са включени в списъка на държавните служители, работещи на така нареченатапърва линия, които ще получат допълнителни възнаграждения от 30%.

Синдикатите на служителите от МВР коментираха, че се чувстват обидени и унизени от факта, че заплатите им не са били увеличени от 1-ви август с 30 на сто, както на други 34 държавни структури. Те настояват за започване на преговори за увеличение на възнагражденията им от 1-ви януари 2021 г

Полицаите предупреждават, че ако до края на месеца не получат отговор, регионалните им протести ще прераснат в национални, като първият ще бъде навръх професионалния им празник – 8 ноември.

Преди Бургас имаше полицейски протести във Варна, Шумен и Пловдив. Очакват се такива в Русе и Кърджали. Демонстрациите са подкрепени и от пожарникарите, които също настояват за увеличение на заплатите.