Въпроси към министър Аврамова относно наводнения обходен път на Поморие

navodnenre-obhodЩе има ли санкции за изпълнителя на новоизградения обходен път на Поморие и липсата на изградена отводнителна  инфраструктура? Този въпрос зададе по време на парламентарния контрол днес народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев , относно отводняване на обхода Поморие от км 217+000 до км 222+849.41. на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова.

От парламентарната трибуна  той обясни, че е получил множество сигнали от местни жители за компрометиране на посочения участък. Той приложи и снимки, чиито образи оприличи иронично на каналите на Венеция. В тях ясно се вижда, че новоизградените подлези за преминаването на селскостопанска техника и на животни са наводнени и съответно не могат да бъдат използвани. В тази връзка народният представител постави и други въпроси –  Ще бъде ли изискано от изпълнителя да възстанови щетите и подобри необходимата инфраструктура? Как е допуснат в експлоатация обектът, след като видимо при първите по-обилни  дъждове части от него стават нефункционални?

От отговора на министър Аврамова стана ясно, че няма основание Агенция пътна инфраструктура да налага санкции на изпълнителя, както и че строителят ще предприеме действия за възстановяване на засегнатите елементи на пътния профил.

Петя Аврамова отговори, че има подписан констативен акт 15 на 15 декември 2020 г. Движението било пуснато с проект за временна организация и безопасност, съгласуван с „Пътна полиция“ към МВР-Бургас при максимална скорост 70 км/ч. Към днешна дата обектът няма разрешение за ползване с акт 16.

„В резултат на обилните дъждове на територията на община Поморие през първото и второто десетдневие на януари 2021 г. се получи, както и Вие подчертахте, завиряване в най-ниските теренни части и зони около новоизградения обход на град Поморие“, заяви още министърката.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) предприела своевременни действия по изпомпване на водата, но такава и след това продължила да се събира. За това спомагало и отвеждането на вода от прилежащите терени.

„На 25 януари 2021 г. бе направена и инспекция на обекта с представители на Агенцията, изпълнителите и строителния надзор. Комисията констатира следното: невъзможност за преминаване на моторни превозни средства през част от напречните съоръжения, селскостопански подлези и водостоци поради запълването им с вода и наноси от земни маси вследствие на обилните дъждове. При част от съоръженията се наблюдават свличания на земни маси от скатовете на околния изкоп при подходите и компрометирани части от елементите на пътния профил. Комисията е констатирала, че възникналите проблеми и компрометирани елементи от пътния профил са вследствие на голямото количество дъжд за кратък период от време. Това не е обвързано с изпълнението на строително-монтажните работи, с оглед на което няма основания АПИ да налага санкции на изпълнителя. Строителят ще предприеме действия за възстановяване на засегнатите елементи на пътния профил, спазвайки технологията на изпълнение на строително-монтажните работи, след достигане на оптимално водно съдържание на пътния насип и при подходящи метеорологични условия, за собствена сметка“, добави Петя Аврамова.

Николай Тишев остана недоволен, че санкции за изпълнителя не са предвидени.

„Добре е, че АПИ е направила съответните проверки и съответните констатации, но  от отговора, който чух, разбирам, че  ще си останем само с това. Видимо от констатациите е,че имаме некачествено строителство, тъй като дори след изпомпването на водата, продължава да се събира вода в тези ниски части”, коментира Николай Тишев. По думите му, когато се изгражда такава инфраструктура, все пак трябва да се предвиди, че в България понякога падат и обилни валежи и това би трябвало да е заложено в проекта.

„От отговора разбирам също, че санкции към изпълнителя няма да има, освен че той ще направи някакви подобрения, което обаче не е санкция. В тази връзка целта на санкцията, която налага държавният орган, е,че при следващо изграждане на подобни обекти изпълнителят не трябва да допуска подобен тип некачествено изпълнение”, заключи Тишев.

В дупликата си Петя Аврамова обяви: „По повод отводняването на цялото пътно съоръжение търсим трайно решение. Преди няколко дни при мен беше направена една голяма среща с представители на Община Поморие, с кмета на Община Поморие, с представители на Община Бургас. Във времето назад, когато са връщани земеделските земи, никъде не са отбелязвани като тежест отводнителните канали, които са изключително важни за тези територии, както в Бургаска, така и там, където ние сме построили това пътно съоръжение – обхода на град Поморие. Това, около което се обединихме на тази среща, е да търсим трайно, дългосрочно решение за отводняване на големи площи, включително и земеделски земи, и тук не става въпрос за отводняване само на пътното съоръжение и на водните количества, които са върху пътното платно. Тук става въпрос за отводняване на големи терени, което изисква друго решение, изисква трайно решение и проектиране и изграждане на отводнителна система, която трайно да разреши въпроса. Защото отводняването на земеделските земи ще продължи да стои като въпрос, както при обхода на Поморие, така и при обхода на Бургас, чието изграждане стартираме. Така че търсим решение – съвместно, и ще го реализираме не само за самите пътни съоръжения, но за отводняване и на околните терени.“