Възстановяват се отводнителните и защитни канали около Поморийското езеро, ще има и видеонаблюдение

posetitelski-center Два проекта, имащи за цел да запазят уникалните лечебни свойства на калта в Поморийското езеро, се изпълняват паралелно от Община Поморие и НПО.

Проект, свързан с консервацията на езерото започна Община Поморие. Финансирането е на стойност от 1 100 000 лева по ОП „Околна среда“ е спечелено чрез Местната инициативна група.  Възстановяват се отводнителите канали, които да отвеждат дъждовната вода.

В момента тя се влива в езерото, съобщи днес пред БНР Бургас кметът на Поморие Иван Алексиев по повод на проекта: “То е изключително ценно за нас като природен ресурс, защото благодарение на това езеро, ние извършваме единственото калолечение на територията на страната с тази поморийска лечебна кал. Всяко едно отклонение на параметрите като соленост, защото то е затворено и е по-солено, отколкото морската вода, води до отклонение на химичните показатели.” По проекта около Поморийското езеро ще бъде монтирано видеонаблюдение.

 Двата обходни защитни канала, които са около езерото, ще възстановяват по програмата LIFE на Европейската комисия две екологични организации, френска биологична станция и частният бизнес, който оперира в езерото. Целта на дейностите е да бъде намален втока на сладка вода в езерото, така че да се регулира соленост, необходима за живота на екосистемата и свързаните с нея добив на морска сол и калолечение.

Експертът от „Зелени Балкани“ Димитър Попов уточни: “В последните години пред очите ни се случиха неща, които доведоха до влошаване на функционирането на каналите -засипване на част от устието на река Адата /Каменарска река/ и промяна на течението й, което от пет години директно се влиза в Поморийско езеро. Това доведе до значително намаляване на солеността на езерото. Впоследствие разширението и изграждането на обходния път на Поморие също допринесе затова – мястото, където трябваше да тече реката, в момента е депо за строителни материали, баластра, която беше положена на новия път.”

Припомняме, че  Общинският съвет на гр. Поморие откликна на исканията на екоорганизацията за продължаване на работата  в Посетителски център “Поморийско езеро”.  Със свое решение  Общинският съвет-Поморие  предостави  на „Зелени Балкани“ безвъзмезден достъп до  Посетителския център, собственост на Община Поморие. Със съгласието на общинските съветници, доброволците на Зелени Балкани  използват една от стаите в Центъра за съхраняване на имущество и консумативи, нужни за информационните събития и доброволческите бригади, насочени към опазване на биоразнообразието на езерото.