Започна техническа рекултивация на старото сметище в с. Каменар

20210324_111313-scaledДнес се състоя официална церемония „Първа копка“ по проект по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020” – “Рекултивация на общинско депо за битови отпадъци, находящо се в землището на с. Каменар, община Поморие”, с което се даде старт на строително-монтажните работи на обекта, съобщиха  от  общината.

„С реализирането на този проект постигаме няколко съществени ползи за региона. Най-голямата от тях е, че това старо депо ще бъде напълно закрито и няма да го има проблема със самозапалването, което се случва лятото. Вредният газ метан ще се извежда чрез специална инсталация в газови кладенци, които ще предотвратяват изтичането му.  От гледна точка на безопасност на полетите на летище Бургас, вече няма да има проблем с птиците, тъй като след рекултивацията депото няма да дава възможност на тези птици да си търсят храна там. Най-важното е, че след техническата, следва биологична рекултивация, която ще превърне терена от 64 дка в привлекателен извънградски парк, където хората да могат да идват да отдъхват, а децата да играят и да спортуват.“, каза кметът Иван Алексиев по време на събитието.

На церемонията присъства народният представител в 44-то Народно събрание Ася Пеева, председателят на Общински съвет Поморие Адам Адамов, кметът на с. Каменар Петко Петков, представители на фирмата изпълнител и екипът за управление на проекта.

Стойността на проекта е близо 3,5 мл. лева безвъзмездна финансова помощ, от които 85% осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и 15 %  – национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България.