„На чашка чай от руски самовар“ на 22 април в Читалище “Просвета 1888”-Поморие

samovarНа  22 април 2021 г., от  19:00 ч. в  Читалище “Просвета 1888”-Поморие ще бъде представен концертният спектакъл „На чашка чай от руски самовар“  на Държавна опера- Бургас, със специалното участие на Еделина Кънева, Нона Кръстникова – сопран, и Мира Искърова – пиано.

В сложната динамична обстановка, когато всяка заповед е предпоследна и  добрите новини са уязвими, Бургаската опера е предвидила една вълнуваща музикална вечер под знака на руските романси. Концертният спектакъл е под надслов „На чашка чай от руски самовар“. За руската култура пиенето на чай е ритуал, който е символ на споделеност, топлота, уют и задушевна атмосфера. В концерта ще прозвучат музикални мотиви, носещи несравнимата носталгична красота на руската душа, в която е отразен стремежът към хармония и душевно пречистване – чрез копнежната болка и спонтанните радости.

В програмата, подбрана с вещина, внимание и вкус от трите изпълнителки – сопраните Еделина Кънева, Нона Кръстникова и пианистката Мира Искърова, са включени:  “Той така ме обича”, “ Безумни нощи”, “Защо”, “Как можех да знам”, “Молитва” “Искам те” “Сън” и не на последно място “Идва пролетта” и др.. На прага на настъпващата пролет, в противоборство с упоритата зима, ще прозвучи рефренът, изпълнен с копнеж и надежда: “Все още полетата са покрити със сняг, но реките текат в пролетно настроение, текат, блестят и шумно обявяват: „Идва пролетта!“ Чрез красивите музикални произведения се обясняват в любов най-страстните и емоционални руски композитори Пьотр Илич Чайковски и Сергей Рахманинов, които ще бъдат изпълнени на концерта.
Концертният спектакъл „На чашка чай от руски самовар“ е създаден за широката аудитория – с музикален вкус и отношение към вечните ценности и сантименталната красота на руската култура.
Чрез руските романси, трите изпълнителки ще потопят публиката в атмосфера на изисканост, фина душевна нагласа и отражение на любовта – в нотните и поетични текстове.