СУ „Иван Вазов“-Поморие отбелязва Международния ден на космонавтиката

kosmonavtika12 април 1961 година. Първият полет на човека в Космоса. И това е Юрий Гагарин. Полетът се провежда с космическия кораб „Восток 1“, който извършва пълна обиколка около Земята. Оттогава на този ден се отбелязва Международният ден на авиацията и космонавтиката. А на 10 април 1979 г. първият български космонавт Георги Иванов извърша полет в Космоса.

Така е в поморийското училищe- истински празник.

Средно училище Иван Вазов, гр. Поморие отбеляза славната дата с участие на вокалната група „Звънчета“ в Международния конкурс за песен- премиера, посветена на Гагарин: „Мы помним твой полет”. Песента е написана през 2015 г. и бързо се превръща в химн за смелостта на Гагарин. Целта на конкурса е популяризиране на руския език и култура, делото на първия космонавт на планетата сред подрастващото поколение, интерес към личността на Гагарин и професията на космонавта.

Децата от четвъртите класове и преподавателката г-жа Светлана Вълкова успяха да  потопят присъстващите в атмосферата на празника. С голямо желание приеха участието си и вложиха много усилия в подготовката на руския текст. В това начинание им помогна г-жа Станислава Калофорова, учител по руски език.

Във фоайето на училището  се организира изложба на рисунки и проекти на ученици от 4-ти до 12-клас, свързани с Космоса. Те са изработени в часовете по изобразително изкуство с преподавател г-жа Мария Вардалиева и в часовете по човекът и природата с г-жа Антонина Ичкова.