Ива Рупчева от “Има такъв народ” е избрана за председател на парламента

iva-rupchevqПървото заседание  на 45-то Народно събрание бе открито от най-възрастния депутат – Мика Зайкова, избрана от името на “Има такъв народ”:

„И така, дами и господа, неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива и дано да съм добра орисница”.

„Ние тук наистина можем да направим нещо много важно. Независимо от това, че сме различни, независимо от това, че имаме различни политически убеждения, мисля, че имаме една-единствена цел, а това е просперитетът на България и нейното достойно място в европейското семейство. И аз съм сигурна, дами и господа, че всеки един от вас ще даде максимума от своите знания и умения, за да постигнем тази цел”, заяви още Мика Зайкова.

В първия ден на новоизбраното 45-то Народно събрание протестиращи се бяха събрали пред сградата на парламента . Те отправиха искане парламентът да се саморазпусне и да има нови избори и служебно правителство.  Хората настояват и за пълно разследване на правителствата на ГЕРБ. Засилено бе полицейското присъствие в района.

Също днес, 15 април, в първия ден  на Новото събрание Бойко Борисов подаде оставка на ръководения от него Министерски съвет. Писмото на премиера Борисов, с което подава оставката на кабинета, беше депозирано днес до председателя на Народното събрание чрез деловодствата на двете институции. В съответствие с чл. 111, ал. 3 от Конституцията ръководеното от премиера Борисов правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет

Президентът Румен Радев отправи обръщение към Народното събрание, след като новите депутати положиха клетва. Той съобщи, че в понеделник ще направи консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

„Моралните качества, културата, професионализмът на управляващите, които всички очакваме вие възможно най-бързо да излъчите, ще бъдат от решаващо значение за връщането на доверието в институциите, за извеждането на страната от кризата и за пълноценната ни европейска интеграция.

Считам, че ще бъде силен знак, ако вие, политическите сили, на които българите дадоха своето доверие, постигнете консенсус за формулиране и прилагане на пакт за почтеност и компетентност относно номинираните за високи управленски постове.

В случай че НС не успее да излъчи правителство, ще изпълня конституционните си задължения да назнача служебен кабинет.

Пожелавам на всички вас да запишете имената си в историята на България със справедливи закони и доблестно служение на отечеството. На добър час!”, подчерта в обръщението си държавният глава.

По-рано Румен Радев беше посрещнат с одобрителни скандирания от протестиращите, разположени срещу официалния вход на Народното събрание.

 След като държавният глава Румен Радев направи обръщение към народа и народните представители,  шестте политически сили представиха приоритетите си.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС:

Победителят е само един и това е ГЕРБ, поне е редно да го признаете, заяви Десислава Атанасова от коалиция ГЕРБ-СДС в слово по време на първото заседание на 45-ото Народно събрание.

Днес е време всички ние да поемем отговорност към гласа на избирателите си, към стабилността на държавата, каза Атанасова.

“Ние отказваме да носим отговорност, ако страната бъде хвърлена в хаос и безпътица. Предупреждаваме, че безвремието на един служебен кабинет ще бъде платено от всички български граждани. Тази цена ще се състои в задълбочаване на икономическите проблеми”.

Ще предложим кабинет, който от ден първи да може да заработи на бързи обороти, каза още Атанасова.

“Ако нашето предложение за кабинет не бъде подкрепено, отговорността за стабилността и развитието ще бъде поета от втората партия, тази на Станислав Трифонов. И може би останалите формации, които се самопровъзгласиха за носители на промяната. Тук е време мълчанието да бъде нарушено и зрителите на шоуто да се запознаят с краткосрочните и дългосрочните управленски намерения на втората политическа сила. Предстоят ни важни, тежки и бързи решения. Всички ние дължим отговори на важните за страната ни въпроси – ще продължат ли мерките в подкрепа на бизнеса, ще се налагат ли нови ограничения, ще продължим ли курса към еврозоната, ще намерим ли общ език с Република Северна Македония, ще защитим ли договорените 29 млрд. евро по Плана за възстановяване. Ние имаме отговори на тези въпроси. И тези отговори бяха подкрепени от близо 900 000 български граждани”, уточни тя.

Тодор Йорданов от „Има такъв народ“:

Имаме парламент, който е различен от всички предишни и той е различен, защото закъсня с 6 месеца. Закъсня с 6 месеца, защото предишните управляващи се бяха вкопчили във властта и отказаха да изпълнят една от основните процедури в демокрацията – предсрочни избори. Това заяви в първата си реч като народен представител от името на ПГ на “Има такъв народ” зам.-председателят на партията Тошко Йорданов.

В тази пленарна зала има хора, които протестираха една година, има депутати, които бяха на жълтите павета да протестират и които, ядоха бой от полицията, каза още Тошко Йорданов.

Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си 4-годишен мандат, заяви още заместникът на Слави Трифонов.

Той обаче обясни кои са приоритетите, по които неговата партия веднага ще започне да работи.

Основната задача е задължителна промяна в Изборния кодекс. Има няколко елементарни неща, които искат хората и този парламент е длъжен да ги направи, категоричен е Йорданов.

Това са:

  • да се махне ограничението за секциите за гласуващите българи в чужбина
  • да могат те да гласуват по пощата
  • да се разпусне старата ЦИК и да се избере нова
  • да се въведе 100% машинно гласуване
  • да се въведе видеонаблюдение на изборите

“Има такъв народ” още днес ще внесем готови промени в Изборния кодекс и готови промени в Закона за политическите партии, за да може субсидията да бъде 1 лв на глас, допълни Йорданов.

Корнелия Нинова от „БСП за България“

На първото заседание на новото Народно събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова постави няколко цели пред новия парламент. Сред тях – внасянето на Националния план за възстановяване и устойчивост и мораториум върху сключването на договорите от сегашното правителство.

От парламентарната трибуна Нинова подчерта още: „Не преговаряме със задкулисието за власт и пари. Не правим никакви скрити договорки. Нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, няма да правим голяма коалиция. Бихме подкрепили правителство, предложено от втората сила – „Има такъв народ”, по политики, насочени към разграждане на порочния модел на управление и градеж за България. Ако те не предложат правителство и ако и когато третият мандат бъде връчен на нас, партията ще реши какво да прави”.

Мустафа Карадайъ от ДПС:

ДПС е готово да подкрепи правителство на новите политически сили в следващото Народно събрание. Такива са “Има такъв народ” на Слави Трифонов, “Демократична България” на Христо Иванов и “Изправи се! Мутри Вън!” на Мая Манолова, стана ясно от изявление на лидера на движението Мустафа Карадайъ.

“ДПС няма да подкрепи правителство на срутилите се партии или загубилите изборите. Говоря за ГЕРБ и БСП. Но България трябва да участва в общия европейски дебат, който тече в момента, и затова, водени от грижата за хората и страната, ние от ДПС заявяваме, че бихме подкрепили кабинет на новите партии в новото Народно събрание, който да има ясни и точни цели, без да участваме в него”, каза Карадайъ. Като примерни цели той посочи борбата с COVID-19; икономическите и социални мерки за подкрепа на населението и бизнеса; планът за възстановяване и устойчивост. Ако новите политически формации не успеят да съставят кабинет, ДПС е готово за избори още сега, категоричен е Карадайъ.

Христо Иванов от „Демократична България“:

Христо Иванов, председател на парламентарната група на „Демократична България”, очерта на първото заседание на новия парламент 10 приоритета, сред които програма за масова доброволна имунизация и мерки за икономическо подпомагане:

„И разбира се, ключова задача, която стои пред нас в краткосрочен план, е, България, така да се каже, стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост. Смятам, че отказът да бъде внесен изготвеният план със всичките му недостатъци е саботаж. Сега вие се цупите и казвате, няма да внесем този план, всъщност се опитвате на прикриете своя провал”.

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“:

Една от целите, с които хората от площадите ни изпратиха тука е Мутрите вън!, посочи Мая Манолова в изказването си на първото заседание на новия парламент:

„Първата стъпка към изпълнението на тази цел е изваждането на мутрите от управлението на страната…не само главните мутри, а и тези, които дълго време ги обслужваха и се облагодетелстваха от това. С тях коалиция не трябва да има”.

„Тук сме, за да защитим хората на труда, предприемачите, хората със свободни професии. Хората, които се трудят неуморно, за да осигурят благоденствие на своите семейства. Тези хора искат по-малко бюрокрация и повече права. Искат независим съд, който да ги защитава”, обяви още Манолова и подчерта, че от парламентарната група вече са готови с конкретни предложения за законови промени.

Едни от тях ще бъдат в Изборния кодекс, където от партията искат да разпишат дистанционно гласуване за българите в чужбина и създаване на избирателен район зад граница. От групата заявиха още и готовност за нови промени в Закона за личната помощ, които да гарантират достойна подкрепа за хората с увреждания, както и в Закона за колекторските фирми и Закона за частния фалит.

Ще предложим цялостна концепция за борба с корупцията, посочи още Мая Манолова.

„Парламентът е най-важната институция на България”, подчерта Манолова, която обеща свободен достъп на журналистите в сградата на НС.

Депутатите от 45-то Народно събрание избраха Ива Рупчева от “Има такъв народ” за председател на парламента. Предложения дадоха само ГЕРБ-СДС – за Цвета Караянчева и Ива Рупчева от “Има такъв народ”.

Преди гласуването от ГЕРБ предложиха избора да става със ставане от място с поименно извикване по азбучен ред и извикване на “за”, “против” и “въздържал се”, с мотивът, че изборът на председател е едно от знаковите събития в НС.

“Тук ще стане ясно, доколко са верни думите на групите, които заявиха, че ще се борят за нов морал и етика, да стане ясно и жаждата им за власт, каза Александър Ненков от ГЕРБ.

Тома Биков допълни, че това решение трябва да се подкрепи, след като всички се обявяват за прозрачност и нямат намерение да бавят заседанието. Биков влезе в реплики с Татяна Дончева, която определи процедурата като бавене на заседанието. “Да не губим време в технически ходове”, призова Дончева.

Председателстващият парламента Мика Зайкова предложи гласуване на предложението. От 229 гласували в залата и трима дистанционно 75 депутати бяха “за”, 155 – “против”. Предложението не се прие.

Ива Митева-Рупчева от партия “Има такъв народ” бе избрана за председател на 45-ото Народно събрание. 

Кандидатурата ѝ бе подкрепена от 163 депутати. Нямаше нито един “против”, а от ГЕРБ гласуваха “въздържал се”. От дистанционно участващите в заседанието депутати трима души бяха “за”, а един гласува “въздържал се”.

В първата си реч като председател на парламента Ива Митева заяви:

„Към нас и нашата работа са обърнати очакванията на избирателите за изпълнение на предизборните програми – дело не на каприза на минутата, а плод на здраво обмисляне и всестранно разглеждане, както казва Тодор Икономов. Вярвам, че правата на личността и нейното достойнство, издигнати във върховен принцип в преамбюла на Конституцията ще бъдат зачитани в това Народно събрание. Уважаеми колеги, нека положим усилия за диалог помежду си, за висока парламентарна култура, за да бъдем достойни представители на народа“.

С единодушие за заместник-председатели на парламента бяха избрани Цвета Караянчева от ГЕРБ, Виктория Василева от „Има такъв народ“, Кристиан Вигенин от БСП за България, Мукадес Налбант от ДПС, Атанас Атанасов от „Демократична България“ и Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!“.

Избраната за председател на НС Ива Митева Йорданова – Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. По образование е юрист, преподава право в Нов български университет. Владее английски език. В състава на 45-тия парламент е избрана от листата на “Има такъв народ” в 23-ти МИР София. Има дългогодишен опит като народен представител в правната комисия на парламента и като директор на Дирекция “Законодателна дейност и право на ЕС” в законодателната институция. През експертизата й са минали повечето най-важни закони, приети в държавата през последните години.

Новоизбраният председател на НС предложи парламентът да няма великденска ваканция, за да навакса пропуснатото време заради предизборната кампания:

“Ние ще внесем проекта великденската ваканция да бъде отменена. Смятаме, че парламентът трябва да заседава, още повече, че става дума за два дни след официалните празници и няма нужда парламентът да бъде в почивка, още повече предвид и този дълъг период, в който Народното събрание не заседава”.

Утрешното първо редовно пленарно заседание ще започне в 10 часа. В дневния ред са включени предложенията на “Изправи се, мутри вън” за изслушване на Бойко Борисов  и създаване на Комисия за ревизия на предишното управление. Председателят на парламентарната група на коалицията Мая Манолова посочи:

“Мисля, че по-важно е, че утре започваме с изслушване на премиера Борисов, който не се е вясвал в парламента, както твърдят, година и половина. Утре ще има изслушване по Плана за възстановяване и устойчивост. Вече има председател на парламента и ръководство на парламента, които няма да толерират подигравките на изпълнителната власт със законодателната”.

Изслушване на Борисов обаче няма да се случи, тъй като на извънредно заседание на кабинета в оставка Борисов обяви, че излиза в отпуск и поръча на групата ГЕРБ-СДС:

“В 9.00 ч. искам да депозирате в деловодството на парламента Плана за възстановяване, и ако искат да го приемат, ако искат да го отхвърлят, ако искат да го надградят, тъй като Томислав Дончев е събирателният образ на този план, може да го разясни на всеки, който пожелае, ако искат да си направят нов план”.
Депутатите обаче се очаква да дебатират друго предложение на „Изправи се! Мутри, вън!“ за създаване на т.нар. комисия за ревизия на предишното управление. Председателят на Народното събрание Ива Митева обяви, че ще бъде внесен проект за отмяна на великденската ваканция на депутатите с аргумента:
“Смятаме, че парламентът трябва да заседава, още повече, че става думи за два дни след празниците официалните, още повече предвид и този дълъг период, в който Народното събрание не заседава”.

Заседанията на 45-отото НС ще се провеждат в историческата сграда на парламента до приключване на ремонтните дейности в новата сграда.