Поморие празнува

sv-georgi-statuqНа 6 май отбелязваме Гергьовден, един от най-големите български празници. Православната църква почита паметта на великомъченик Георги Победоносец (275-281 – 23 април 303). Той е пример за борба със злото, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква, а за земеделските стопани е покровител на стадата и реколтата. На Гергьовден имен ден имат 225 хиляди българи. Ден  е на храбростта и на българската армия.

gergiovdenГергьовден  е празник на град Поморие. Възникнал преди 25 века, неколкократно опожаряван и отново изграждан, градът е оцелял и преуспял, благодарение на трудолюбието на поморийци. Така е било, защото дедите ни са вярвали в силата на земята си, на морето и на собствените си ръце.

През 1856 г. е изграден манастирът, посветен на Свети Георги Победоносец, мъченик за християнската вяра, когото почитаме като покровител на града. Християнската символика на нашия патрон свързва името му с храбростта, с победата на доброто над злото и с плодородието.

06052021Празничният 6 май в Поморие започна с тържествена литургия в манастир „Свети Георги”, който има храмов празник днес. В манастира се съхраняват много ценни образци на иконографското изкуство от 18 и 19 век. Храмовата икона на “Св. Георги” е рисувана от помориеца Темистокъл Диамандопуло Зограф. Една от най-ценните светини в манастира е аязмото с вграден барелеф на Св. Георги. Стотици са миряните, дошли в днешния ден  да запалят свещ  и да се помолят пред иконата на Свети Георги за здраве.

06-05Тази година празникът в Поморие мина без официалната тържествена част, но на лятната сцена на НЧ „Светлина 1939“ в гр. Поморие жителите и гостите на града имаха възможността да се насладят на рок група „9 Бенд“, с ръководител Йордан Христозов и солисти на Детска вокална група „Слънчев ритъм“, с ръководител Рада Джафарова-Петрова,  с участието на Джесика и Ребека Кремови, към музикалната школа при НЧ „Светлина 1939“,  Хор „Тракийка” при Тракийско дружество „Одринска епопея”, с ръководител Дора Арбова, Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина“ и клуб за народни танци „Раковина“ с ръководители Биляна и Владимир Данаилови, Анелия и Кристиян Налбантови, с музикален педагог Анета Драгнева – Данаилова, Танцов състав при Българо-гръцко дружество „Анхиало“, с ръководител Лиляна Христова и Танцов клуб „Чайка“ Бургас-Поморие, с ръководители Велиана Дачева и Лиляна Христова.

6mai21Традиционно на панаира в Поморие както всяка година, така и сега има в двора на манастира много увеселителни забави като всички видове люлки, стрелбища, сергии, а на главната улица в кв „Св.Георги“ всеки може да опита вкусотиите от скарите, студена бира  и всякакви напитки.

Честит празник, поморийци! Гергьовден винаги е бил и ще бъде Празник на вярата за добри и мирни дни, за щастие и успехи!