Искат ясни правила за т.н. диво къмпингуване

Кметовете на общините на юг от Бургас настояват за ясни правила и задължително въвеждане на такси при т.нар. диво къмпингуване. Коментарите по темата влязоха отново в дневния ред, след като екоминистерството обяви обществено обсъждане по проекта на наредбата за диво къмпингуване. То позволява каравани, палатки, кемпери и каравани да бъдат поставяне в парцели по Черноморието, на не повече от 70 процента от площа им, извън категоризираните къмпинги.

Самите имоти пък ще бъдат регистрирани в общините, а техните собственици трябва да представят план, да осигурят извозване на отпадъците и да регистрират лицата, пребиваващи в палатките и караваните. Допустими места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани могат да бъдат в държавни или общински имоти, на частни физически или юридически лица, в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им.

Предвижда се обособяването на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани да се разрешава със заповед от кмета на общината за срок до 3 години, но само във времето от 1 май до 30 септември. Очаква се и новата наредба да изисква задължителна регистрация на всички които използват импровизиран къмпинг.

1 коментар

  1. При "дивото" къмпингуване не съществува понятие, като каравана и кемпер!
    Това е, и причината за "проблемите" относно къмпингуването!
    Просто те лъжат да си купиш "свобода", която се оказва блян в България!
    Не за друго, ами има опасност инвестицията, която правите да бъде заграбена, или национализирана! Те, така работи корупцията, която никой отвън няма да прекъсне, ако няма желание вътре!