Приключи Международният фестивал за православна музика в Поморие

2021Приключи 17 –то издание на Международния фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно есть” в Поморие. Програмата през трите фестивални дни беше съпътствана от нестихващи аплодисменти и значителен интерес от страна на жители и гости на града.

Десетки ценители на православната музика присъстваха днес в църквата „Свето Рождество Богородично”, където хоровете взеха участие в сутрешната Божествена Света литургия, преди да се състои и заключителният концерт. В него, с по още едно свое изпълнение, се представиха всички хорове, участници във фестивала, сред които и хорът домакин – Дамски хор „Благовестие“, с диригент Йорданка Панчева-Туджарова.

dscn9384-scaledЗа обичта, съпричастността и подкрепата за възраждането на фестивала,  на всички хорове и диригенти, представили се в тазгодишното събитие, бяха връчени благодарствени грамоти и дипломи.

dscn9369-scaledВ присъствието на Старозагорския митрополит Киприан, Агатополския епископ Иеротей и Згуровски епоскоп Амвросий – заместник-ректор на Киевската духовна академия и семинария, храмовият концерт завърши с общо изпълнение на „Многая лета”.

Кметът на Поморие благодари на организаторите за положените усилия фестивалът да продължи да съществува, след едногодишното му прекъсване,съобщават от пресцентъра на Общината.

“Този фестивал не само, че беше по-специален, но той ни показа, че е пазител на православната вяра, на нашата вяра – вярата, без която не можем. Вслушвайки се в песните, възхваляващи Бога, ние ставаме по уверени в това, че най-важното е да пазим вярата си и да я предаваме на идните поколения. Това е и посланието към целия православен свят, което отправихме чрез провеждането на фестивала, за което искрено благодаря на всички вас”- с тези думи кметът Иван Алексиев закри 17-то издание и покани участниците на следващото – 18-то издание на „Св. Богородица – Достойно естъ” през 2022 г.