Неделя на всички светии

sveshtiПравославната църква отбелязва Неделя на всички светии. Празникът е подвижен и се отбелязва в първата неделя след Петдесетница. Посветена е на всички светци и герои на църквата.
Една от причините за учредяването на празника от отците на църквата е за да ни напомнят, че има много герои на вярата, които със съвършен живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са увенчани с “венеца на славата”.Българският народ нарича днешния празник Петрови или Апостолски заговезни. В този ден се заговява с яйца, месо, мляко и сирене. Според обичая от утре започва пост, с който се отдава почит на светите апостоли Петър и Павел. Той продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден.

 На днешния ден се отдава почит към светите апостоли, пророците, предизвестили идването на Христос, мъчениците на вярата, светите отци и преподобните мъже и жени, отдали живота си на Бог и религията. Следващата седмица църквата у нас отбелязва Неделя на всички български светии. Празникът е сравнително млад в културно-религиозния ни живот и отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци.
Имен ден празнуват всички с имена Панайот, Панталей, Панчо и техните производни.