Протест заради високите цени на тока

Бизнесът излиза на протест срещу високите цени на тока. Синдикати и работодатели искат спешни мерки от страна на държавата, за да се овладеят растящите цени на електроенергията,предава БНТ.

Протестиращите вече се събират в центъра на София. Въпреки разговорите с представители на правителството вчера, протест срещу високите цени на тока за бизнеса днес ще има. Както казаха и вчера представителите на работодателските организации и на синдикатите, над 600 000 души за засегнати от високите цени на тока, а искането е за спешни мерки от страна на държавата.

Част от тези мерки включват и компенсации за засегнатите от високите борсови цени на тока. Една от мерките, които се обсъждат, е компенсации в размер на 75% от разликата между прогнозната цена на КЕВР за цената на тока и цената, на която реално се търгува борсовият ток в момента. Прогнозната цена на КЕВР е 119 лв, а днес прогнозната цена на тока с ден напред достигна 481 лв.

На протеста се събраха работници от цялата страна. Очаква се утре на редовното си заседание правителството да реши какви мерки да вземе за подпомагане на бизнеса.