Кои са приоритетните здравни проекти на област Бургас

Изграждането на филиал на Центъра за спешна медицинска помощ в гр. Приморско беше тема на работна среща  между министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и проф. Мария Нейкова – областен управител. Липсата на такъв център е дългогодишен проблем за морската община. За неговото неотложно решаване в края на лятото областният управител сезира министър Меджидиев, който изрази готовност да подкрепи създаването на филиал. В рамките на разговора стана ясно, че изграждането на новите филиали на ЦСМП в Средец и Созопол е в напреднал етап, има получени разрешения за експлоатация и усилената работа по тяхното завършване продължава.

„Изразих загриженост и настоявам за реализиране на спешна помощ в Приморско, защото населението там нараства до 150 хил. души през активния сезон. Ключов и приоритетен за всички 13 общини, дори за граничещите с област Бургас и ползващи здравни услуги при нас, е изграждането на Специализирана детска болница. Здравето на децата трябва да се превърне в приоритет, подкрепен с конкретни действия. Категоричността на подхода Ви по същата тема в София ми дава увереност, че може да ускорим действията и в Бургас.“ – каза областният управител Нейкова пред министър Меджидиев.

Министърът увери, че служебният екип на Министерство на здравеопазването подкрепя проекта за изграждане на Специализирана детска болница в Бургас и този проект изцяло кореспондира с Националната стратегия за детско и юношеско здраве.

Като част от изграждането на достъпна инфраструктура здравният министър обяви въвеждането на телемедицинска услуга на територията на област Бургас. Проектът носи немалко допълнителни ползи и дава възможност за първоначален бърз достъп до лекарско мнение.

На срещата присъстваха също проф. Гончев – съветник на министъра на здравеопазването и д-р Георги Паздеров, директор на Регионална здравна инспекция – Бургас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *