Най-големите страхове на хората са свързани с плащането на сметките

d-kovachevaНамираме се в енергийна криза и държавата трябва да помогне на хората да се справят с нея. Това каза националният омбудсман Диана Ковачева в предаването „Денят започва с Георги Любенов” по БНТ. По думите й най-големите страхове на хората са свързани с плащането на сметките, с предстоящото очакване на увеличението на цените на ток, вода, парно. Ковачева цитира данни на „Евростат”, според които 51% от българите изпитват затруднение да плащат сметките си за отопление.

Вариантите за държавна помощ по думите й са няколко – намаляване на ДДС за тока, замразяване на цените на електроенергията в рамките на зимния сезон, разсрочване на плащанията, премахване на лихвите върху задълженията. „Това трябва да стане чрез законодателни промени. В Закона за енергийната ефективност няма никъде определение кои са енергийно бедни хора. Тоест ако тръгнем от уязвимите хора, трябва да си дадем сметка, че не знаем колко широк е този кръг от хора”, каза омбудсманът.

Трябва да се вземат законодателни мерки за ограничаване произвола на коректорските фирми и контрол върху фирмите за бързи кредити и това трябва да бъде сред приоритетите на новото Народно събрание, добави Ковачева.