Агенция ДАТО поема “бръмбарите”

В парламента вече са внесени поправки в закона за СРС-тата. Автори са им лидерите на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан и депутати от двете партии.
Агенцията, която ще поеме “бръмбарите”, ще се казва Държавна агенция „Технически операции” /ДАТО/. Според вносителите изваждането на подслушването в самостоятелно звено ще гарантира неговата независимост и невъзможност за злоупотреба. Създава се и 5-членно Национално бюро за контрол на СРС-тата. Шефът и заместника му ще се избират от парламента. Като дисциплинираща мярка да поръчването на СРС-та се предвижда заявителите на “бръмбари” да плащат от бюджета на ведомството поръчаното от тях подслушване.
Всяка година бюрото ще се отчита пред парламента. В Народното събрание пък ще има постоянна парламентарна комисия за контрол над дейността на службите за сигурност, използването и прилагането на СРС и достъпа до трафични данни. Шефът на “бръмбарите” отново ще се избира от парламента по предложение на министър-председателя.
Промените предвиждат още пожарната и Гражданска защита да бъдат отделени от МВР и ще бъдат обособени в агенция. Шефът ще се избира от парламента по предложение на премиера.