Антиправителствени протести – ден 11

protest-antipravitelstvenДнешният антиправителствен протест  е 11-ти пореден и се провежда  в триъгълника на властта в столицата. Недоволството продължава. Днес жителите на Благоевград, Кресна и Сандански  блокираха за час  пътя към Гърция. Днес бе организирано и събитието “Масов пикник на нос Чукаля” – продължение на масовото плажуване през миналата седмица. По този повод общинският съветник от Бургас Константин Бачийски каза: „Хубаво ще е да запазим пътя да остане публична собственост, така че през него всеки българин да може да дойде и да упражни правото си да плажува по българското Черноморие. Трябва да направим така, че законите да са еднакви за всички. Не може да се ограничава достъпът до публична държавна или общинска собственост заради комфорта на един човек”.

По последна информация на полицията обстановката е спокойна. От СДВР имат послание към протестиращите да се запази протестът мирен, да се отправят исканията в условия на обществен ред и сигурност. Да не се допускат престъпления и нарушения, за да се спазва законодателството.

Два трилиона евро се опита да  разпредели  днес Европейският съвет в Брюксел за следващите 7 години,  но се оказа трудно за  лидерите на 27-те държави на ЕС.  Предложението бе да се орежат грантовете с 50 милиарда, а заемите да се увеличат с 50 милиарда.  Предлагат сумата от 850 милиарда за борба с коронавируса  да се запази, но да е по-висок делът на кредитите. Днес бе третият извънреден ден на заседаване, но лидерите на държавите-членки на Европейския съюз не се разбраха.  Стана ясно само това, че  вместо помощи-ще има  повече заеми. Докато премиерът участва в третия ден на Евросъвета, протестиращи скандираха за неговата оставка през сградата в Брюксел.

На фона на тежките преговори в Белгия,  в България, в другите градове на страната и в чужбина  протестите продължават.

В 19.00 ч. започнаха да се събират демонстрантите, за да продължат и тази вечер с мирни протести.

Но от утре, 20 юли протестиращите срещу правителството и главния прокурор започват ефективни стачни действия в цялата страна.

От понеделник се планира блокада на Народното събрание. Заявката е още от 7.00 часа в понеделник да бъде блокирано парламентът в София. В този ден трябва да започнат дебатите в пленарна зала по внесения вот на недоверие на тема корупция. Организаторите са категорични, че гражданското неподчинение е законна форма на протест.

Протестиращите целят тотално блокиране на парламента, на съдебните палати в цялата страна, магистрали, пътища, кръстовища, гари, летища, мостове и всяка публична сграда и или дейност, обяви един от организаторите на антиправителствения протест Николай Хаджигенов в социалната мрежа Фейсбук.