Антиправителствени протести – ден 12

protestДнешният антиправителствен протест  е 12-ти пореден и се провежда  в триъгълника на властта. Недоволството не стихва. Протестиращите срещу правителството и главния прокурор  обявиха, че започват ефективни стачни действия в цялата страна. Заговори се за гражданско неподчинение

Днес се проведе дебат по петия вот на недоверие срещу правителството, внесен от БСП заради политиката на Борисов за справяне с корупцията. За да подкрепят вота на недоверие и за да бъде чут и техния глас за демократичност, законност и ред  в държавата, тази сутрин в 7.00 ч. стотици се събраха  на площада пред Народното събрание и останаха там цял ден.

За около два часа народните избраници приключиха с разискванията. Протестиращите обаче останаха пред парламента и се разположиха на “жълтите павета”. Хората не  се разотидоха, митингът стана седящ  и така цял ден. “Не искаме да изрежем плевела, искаме да го изкореним”, така един от протестиращите описа ситуацията пред парламента.

Засилено бе полицейското присъствие. Три кордона униформени застанаха пред протестиращите, за да не блокират НС.

Днес, за четвърти пореден ден лидерите на държавите-членки на ЕС преговарят за дългосрочния бюджет на Общността. Срещата в Брюкселе  може би  най-дългата в историята на ЕС.  След трите дни на дискусии размерът на сумата, с която Европейският съюз предвижда да подпомогне държавите, засегнати от пандемията с коронавирус, е почти ясен: последното предложение е под формата на грантове да бъдат отпуснати 390 милиарда евро вместо първоначално предложените 500 милиарда. Както на всяка друга среща на Европейския съвет, и сега всеки един от държавните и правителствени ръководители иска да се върне в страната си с нещо, с което да може да впечатли своите избиратели, пише “Евронюз”. Този път обаче става въпрос за толкова сериозни суми, че залогът е по-голям от всякога.

На фона на тези преговори в Белгия,  в столицата ни, в други градове, както и в чужбина  протестите продължават.

Утре, в деня на гласуване на вота на недоверие в парламента в 11, 30 ч. отново протестиращите  ще се съберат на демонстрации, защото искат най-после да се чуе и техният глас за ефективна промяна.