Антиправителствени протести – ден 13

protesti-sofiqНастъпилото гражданско пробуждане доведе до антиправителствени протести в цялата страна, които се провеждат  за 13-ти пореден ден в София, други големи градове на страната и в чужбина. Според участниците в протестите, би трябвало досега властимащите да са предприели действия по повод на техните искания, защото демонстрацията е всъщност глас на народа. Гражданите поставят всекидневно своите искания- за оставки на правителството  и на главния прокурор. Не искат повече корупционен модел на управление и диктаторски начин за справяне, а ред и законност в държавата, искат свобода на словото, искат да бъдат защитени техните човешки права

Днес,както  и вчера  протестът започна пред парламента сутринта, тъй като  БСП направи опит да свали правителството по темата “Корупция”. Само за 18 минути депутатите гласуваха и той бе неуспешен, макар и на фона на нестихващите граждански протести. След гласуването,  протестиращите, които се бяха събрали пред Народното събрание да дадат също своя вот на недоверие,  се преместиха пред Министерския съвет, където  предявиха своите искания за оставка на правителството. Стигна се  и до блокади на движението. “Това не може да се търпи повече“, казват хората, дошли на демонстрацията. От утре и всеки ден протестът ще бъде през целия ден пред МС.

Част от участниците в антиправителствените протести се насочиха към правителствения ВИП на летище “София”, за да посрещнат премиера Борисов при завръщането му от Брюксел, съобщи БНР.

В Белгия лидерите на ЕС и европейските институции постигнаха рано тази сутрин – на петия ден от срещата на върха в Брюксел, споразумение за бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. и за фондовете на ЕС, предназначени за възстановяване на икономиката след пандемията от Ковид-19.

Бойко Борисов съобщи тази сутрин, че България ще получи близо 29 милиарда евро европейски средства в следващите години. “България взе над 1 млрд. повече. Всички казаха, че това е заслужено, всички казаха, че нашето председателство е било за пример. Шарл Мишел лично ми се обади по телефона и ми благодари за огромната помощ, която съм му оказал в преговорите. Накрая всички се поздравихме и в 7 без 20 българско време честитихме на премиера на Швеция рождения ден. Сестра ми имаше рожден ден в петък, не можах да отида, тя одъртя вече, няма да се сърди, да е жива и здрава, да я поздравя от тук”, каза Борисов в социалната мрежа фейсбук.

„Ние сме от малките страни които ще получат повече. И то при положение, че общият размер на новата годишна финансова рамка е с 62 млрд евро по-малък. Затова заслужавам да ми се иска оставката, защото има 2 млрд. евро повече при това окастряне. За хората които ми искат оставката им оставям 29 млрд евро за следващите години”, коментира още премиерът.

Ето какво получават и нашите съседни страни,членове на ЕС- Румъния и Гърция, информира Агенция Кросс

Румъния ще получи внушителната сума от 79,9 милиарда евро , съобщи румънският президент Клаус Йоханис. Той изтъкна, че това е важен ден за Румъния, за европейския проект и че тези пари трябва да бъдат използвани за реконструкция на Румъния.

Гърция получава 70 милиарда евро. „Днес Европа показа, че може да бъде над обстоятелствата. Това е първият път, когато страната ни получава достъп до толкова амбициозни финансови инструменти. Връщаме се в Атина с общ пакет от над 70 милиарда евро. Това е безпрецедентен размер за страната ни“, каза Мицотакис.“За следващите три години, освен средствата, с които разполагаме от многогодишния бюджетен план, имаме още един основен инструмент. Той ще финансира инвестиции и реформи, предназначен е за шест години и ще ни даде възможност да изпълним плана за трансформация на страната”, каза Мицотакис.

В 19.00 ч. протестиращите се събраха отново в столицата и в други градове, за да продължат със своите антиправителствени протести. Недоволството не стихва  и ще продължи дотогава, докато не се удовлетворят исканията им, казват организаторите. Блокирано е в момента движението по цар „Освободител“.

Протестиращите искат оставката и на  главния прокурор. Днес и Българският хелзинкски комитет (БХК) подаде до инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев. Сигналът е заради разпространяването на добитите чрез специални разузнавателни средства (СРС) записи от телефонни разговори на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. От БХК са на мнение, че този акт представлява “порочно упражняване на властнически функции”, което накърнява престижа на съдебната власт и е в нарушение на Закона за съдебната власт. В сигнала се посочва, че прокуратурата употребява събраните данни с цел да повлияе на общественото мнение, а не за да разкрие обективната истина, както повелява законът. Това по същността си има политически характер и е недопустима проява на държавна власт от орган на съдебната власт”, се казва в сигнала на БХК.

От организацията посочват, че действията на прокуратурата са извършени в момент, в който в страната има масови протести с искане за оставката на Иван Гешев.

Според Хелзинкския комитет действията на прокуратурата накърняват и презумпцията за невинност на обвиняемия, доколкото разкриват пред обществото само такива факти, които обслужват обвинителната теза и без да има произнасяне на съда. От БХК добавят, че в случая държавното обвинение действа превратно, като цели да убеди обществото в нещо, което не е доказано в неговата цялост.

Организацията изтъква, че разпространението на доказателства, събрани чрез СРС, пред широката публика нарушава Европейската конвенция за правата на човека и дава пример за произнасяне на Европейският съд по правата на човека по подобни казуси в други държави.

БХК иска Инспекторатът на ВСС да провери наблюдаващия прокурор, който е дал разрешение за огласяване на данните, както и главния прокурор Иван Гешев, тъй като той осъществява методическо ръководство върху дейността на всички обвинители и е пряко ангажиран със случая, защото материалите са разгласени от личния му говорител.