Антиправителствени протести – ден 48

protesti-palatki48-ми ден продължават протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Блокирани остават три ключови кръстовища в София – в района на площад “Независимост”, при ректората на Софийския университет и на Орлов мост.

Протестиращи  в столицата и тази вечер се събраха в триъгълника на властта. Те изсипаха огромно количество  риба пред правителствената сграда. Образува се  грамадна камара от риба, хвърлена пред Министерския съвет от недоволните българи,които по този начин и  реално, и метафорично доказват, че  “рибата се вмирисва от главата”. Последваха призивите “Оставка” ,”Вън”,”Уволнени сте” и т.н.

Сред най-дискутираните теми в палатковите лагери са днешните консултации с парламентарно представените партии за свикване на ВНС и приемане на нова Конституция.

Протестиращите са твърди в решението си, че може да има промяна в конституцията, но само след оставка на сегашното правителство. Те се заканват, че ако премиерът Борисов не спре да неглижира техните искания, на 2 септември ще организират голям протест пред Министерския съвет и ще преминат към още по-драстично гражданско неподчинение.

Мнението на Висшия адвокатски  съвет по предложения от ГЕРБ проект зa нoвa кoнcтитуция  е, че cъдържa твърдe cпoрни прeдлoжeния, oтклoнeния oт ocнoвни принципи нa кoнcтитуциoннoтo прaвo и нeмoтивирaни прeдлoжeния зa прoмeни в дeмoкрaтичнитe инcтрумeнти. Oтcтъплeниeтo oт дocтижeниятa нa кoнcтитуциoнaлизмa трeвoжи. Aдвoкaтурaтa призoвaвa дeпутaтитe дa пoдхoдят рaзумнo, oтгoвoрнo и дocтoйнo кaтo зaдълбoчeнo aнaлизирaт дoкумeнтa и прoвeдaт ширoкo oбcъждaнe нa прoeктa, прeди дa рeшaт дaли дa ce прoмeня ceгaшния ocнoвeн зaкoн нa държaвaтa или дa ce изрaбoти нoв.

Парламентарната фракция на германските социалдемократи (ГСДП) обяви днес, че подкрепя протестите в България, които смята за проевропейски и в защита на върховенството на закона, съобщи БНР. В прессъсобщение депутатите от управляващата в коалиция с християндемократите партия също така посочват, че предстоят дискусии за върховенството на закона в отделните страни членки на ЕС.

Прессъсобщението е публикувано на сайта на фракцията: „Солидаризираме се с българите, които вече над 45 дни са на улицата в името на проевропейски ценности“, заявяват депутатите от ГСДП и допълват:

„В продължение на седмици хиляди хора в България протестират с искане за демокрация, върховенство на закона, независима съдебна система и срещу корупцията. Ние подкрепяме целите на хората. Парламентарната група на ГСДП застава на страната на тези, които се застъпват за основните европейски ценности. Демокрацията, върховенството на закона и борбата с корупцията са сред централните стълбове на европейската интеграция. За българите, членството в ЕС с право е най-голямата надежда за по-добър живот. Ние подкрепяме българите, които вече повече от 45 дни излизат на улицата в името на тези ценности“.

В центъра на Благоевград  днес е наредена изложба „Мръсните дрехи на простора“, с която благоевградчани показват 26 от неизпълнените обещания на премиера, които са само малка част от тези нереализирани обещания.

От днес всяка вечер в Бургас ще има протестно шествие, което минава  през централата на ГЕРБ. А „почетни оставки“ на Гешев и Борисов ще пътуват до София

В Пловдив, Варна и други градове протестите също продължават.