Над 100 изпълнители ще бъдат на сцената на Опера-Бургас в „Кармина Бурана“ и „Пахита“

На 10 май от 19,00 часа в залата на Държавна опера – Бургас на ще бъдат представени две прекрасни произведения – величествено звучащата и впечатляваща със силата на въздействието си върху сетивата и ума сценичната кантата “Кармина Бурана” от Карл Орф и Вариации из 3-то действия на балета „Пахита“ от Лудвиг Минкус.

На сцената на Бургаската опера на в петък ще излязат над 100 изпълнители: солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас. Диригент на представлението е големият български диригент Иван Кожухаров, който преди дни бе зад пулта на изключителния спектакъл на „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс, а режисурата, впечатляваща с философска трактовка и задълбоченост, е на Дарина Главанакова-Бакърджиева, художник е Мария Трендафилова, хореографията е на Желка Табакова, диригент на хора – Александър Чепанов, помощник-режисьор на постановката е Лина Пеева. Стиховете от средновековни поети, послужили за основа на кантатата „Кармина Бурна“, ще бъдат изпълнени от солистите – Мария Цветкова-Маджарова, сопран, Андрея Мирчев, тенор /за първи път ще се представи в заглавието на бургаска сцена/, и Валери Турманов – баритон. Солисти на балета, който има основна роля в сценичното действие ще бъдат: Яна Бердута, солист на балетния състав, и Даниел Тичков – премиер-балетист на Държавна опера – Бургас. Спектакълът се изпълнява със субтитри на български език.

 „Кармина Бурана“ е едно от най-известните и изпълнявани произведения от световната музикална съкровищница. Лайтмотивът на сценичната кантата е философска трактовка на трудни преход от младостта към зрелостта. Произведението е инспирирано от оригиналния текст на “Кармина Бурана” – група странстващи проповедници достигат до извода, че светът не се управлява от моралните принципи, които са им били внушавани. Тогава те създават кръг от хора, които следват правилата на добродетелта и се гмурват изцяло и със страст в живот, подчинен на хедонизма – търсене на насладата и съществуване чрез нея.

Сюжетът развива идеи, родени от въображението на тези млади хора. Готическият мит е пресъздаден върху емблематичната музика на Карл Орф. Темата за Злото и символиката, свързана с неговото влияние върху човешките души, е развита в сюжетната линия, в която се представя едно общество, разядено от грехове, без страх от възмездие свише. Поантите са: вино, жени, забавления, разгул, търсене на все нови и нови стимули, провокиращи сетивата. Иронията и пародирането на клишетата са характерни за сюжета на кантатата.

„Кармина Бурана“ е синкретично произведение, в което музика, танц и внушителната сценография се влитат в единна цялост. 25-те песни в кантатата са от непознати автори – трубадури от Средновековието, и са групирани в три раздела: за пролетта, виното и любовта, като по този начин се обединяват основните аспекти на човешкото битие. Кантатата “Кармина Бурана“ за пореден път ще покаже мощното си въздействие – като философска дълбочина и трактовка на вечните житейски въпроси и дилеми, представяйки полифоничните идеи, в които симбиотично се вплитат музика, танц и оригинална сценография. Лайтмотивът „О, Фортуна!” е смисловата рамка на кантатата – завъртайки символично колелото на Съдбата.

Същата вечер бургаската публика ще има възможност за пореден път да гледа балета  „Пахита“ от Лудвиг Минкус, по хореография на Мариус Петипа. Постановката е на Галина Калчева.  Зад диригентския пулт застава отново доайенът Иван Кожухаров, помощник-режисьор е Петър Тихолов. Солисти на вариациите из III действие на “Пахита” ще бъдат: примабалерината на Бургаската опера Даниела Туртуманова-Стоянова и Теодор Цаков, солист на балетния състав.

В темпераментните балетни сцени, наситени с динамика и представени с висше техническо майсторство, участват солисти и ансамбъл на балета на Държавна опера – Бургас.

 

„Пахита“ е класическо балетно произведение, което ми е особено любимо“, казва Галина Калчева, която е играла в постановката на „Пахита“ на знаменитата руска балерина и хореограф Любов Фоминих на бургаска сцена преди години. „На сцената на Бургаската опера в петък ще бъдат изпълнени отделни вариации от произведението, които показват по най-добър начин майсторството на артистите. „Пахита“ е много подходящо заглавие за поддържане формата на балетната трупа.“, допълва Калчева.

 

Билети за „Кармина Бурана“ и „Пахита“: на касата на Операта, каса “Часовника”, в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/kantata-i-balet-0muvs и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1422633/performance.html.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *