Антиправителствени протести – ден 54

protestПродължават антиправителствените протести. На 54-тия ден от антиправителствените протести се проведе акция “Масово отваряне на очи” пред Представителството на Европейската комисия в България.

С тази проява протестиращите искат от европейските политически лидери да заемат ясна позиция, тъй като според тях управлението на премиера Бойко Борисов поражда институционална криза в страната.

“Време е европейските лидери да отворят очите си и да видят, че в България законите се погазват и корупцията е завладяла държавата”, заявиха протестиращите. Те обявиха и “официалния край на Оперативна програма: “Фасадна демокрация”, съфинансирана от “Европейския корупционен фонд”.

“Една от гордостите на сегашното управление са множеството европроекти, свързани с едрата инфраструктура и всъщност това, което тук сме направили, е оперативна програма: “Фасадна демокрация” именно да покажем докъде стигат тези огромни европроекти и докъде са, а те стигат до частните джобове, въобще не стигат до нашето общество и всичките тези пари, които Европа излива към нас, стигат до конкретни хора, които “ги взимат с 200”, заяви Димитър Механджиев от протестиращите.

Блокирани остават  и днес трите ключови кръстовища в София – на площад “Независимост”, при Софийския университет и на Орлов мост. Демонстрантите се събраха и тази вечер пред президентството, а по-късно ще тръгнат на шествие до палатковия лагер на Орлов мост, отстоявайки двете си основния искания – оставка на цялото правителство, начело с премиера Бойко Борисов, последвана от предсрочни парламентарни избори, както и оттегляне от поста на главния прокурор Иван Гешев. Чуват  се викове „оставка“ и се развява националният флаг.

Таблото за съобщения в палатковия лагер пред Президентството отброява два дни до „Великото народно въстание“. С лепенки, които анонсират събитието, са облепени и околните подлези.

С шествие от представителството на ЕК в България дойдоха и протестиращите от проявата „Масово отваряне на очи“, в която те поискаха ЕК да види, че корупцията е задържала България.

Протести има на пет континента.