Антиправителствени протести – ден 64

protesti6В 8.00 часа бе даден официалният старт на антиправителствения протест днес “Велико Народно въстание II” с искане за оставка на правителството, лично на премиера Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избори.

От рано тази сутрин площад „Независимост“ в София беше пълен с полицаи,  наредени през метър по протежението на сградата на Народното събрание /бившия Партиен дом/. Входът за депутати бе добре уплътнен от представители на Жандармерията и техните камионетки. В 9.00 часа  започна пленарното заседание. Народните представители от БСП вместо в парламента,  са на площада. Те заявиха, че няма да присъстват в зала.

Мощни викове “Оставка” огласят площад “Независимост” по време на второто “Велико Народно въстание”.

Протестиращите разпънаха огромно знаме на България. Трибагреникът пристигна от Пловдив, където на 6 септември протестиращите вървяха със знамето на шествие. С него те се отправиха пред сградата на Министерския съвет.

“Масовият протест принадлежи на всички граждани. На площадите днес не са нито контрабандистите, нито мафията, а българският народ, който е единственият суверен по силата на Конституцията и е твърдо решен да си върне държавата”, написа в свой пост във Фейсбук президентът Румен Радев.

Той призова всички на площада да не се поддават на провокации и подчерта, че ръководството на МВР носи отговорност за живота на протестиращите граждани.

“Отговорността за предотвратяването на инциденти, за живота и здравето на протестиращите и на редовите униформени служители носи ръководството на МВР. Нека всички участници в събитието – граждани, полицаи и жандармеристи – не забравят, че сме българи. Че призванието на униформените е да бдят над сигурността на гражданите. Че насилието между власт и граждани няма място в онова бъдеще, за което всички почтени хора се борим и ще постигнем”, призова държавният глава.

“Моралната ни победа като общество ще е в това да съхраним гражданския мир, въпреки обидите, провокациите и демонстративното погазване на демократичните принципи от загубилата всякакво доверие власт. Промяната е неизбежна. Всяко упорство на управляващите само задълбочава кризата“, заявява още държавният глава.

В 19.00 ч. бяха блокирани бул. „Цар Освободител“ и площад „Независимост“ в столицата. Полицаите на първа линия са с жилетки  с надпис „Антиконфликт“

Протестиращи от 20 града на страната пристигат в София. Заради проверките на полицията има затруднения протестиращите да стигнат до протеста.

Протестиращи срещу управлението на България, но и срещу замърсяването на въздуха в Русе блокираха тази вечер движението в района на ГКПП “Дунав мост”. Така 30 г. след падането на тоталитарния режим на Тодор Живков русенци се оказват отново пред същия проблем – промишлено замърсяване на въздуха, което беше причина и за първите протести срещу тоталитарното управление. Участниците в недоволството спряха автомобилите си в кръговото кръстовище край граничния пункт. Част от тях бяха облекли тениски с надпис “Мутри вън”, а други – “Мръсният въздух ни убива”.

Несъгласните с властта във Варна правят колекция от касови бонове от заредено минимално количество гориво от бензиностанциите на лидера на партия “Воля” Веселин Марешки, информира БНР. Специално табло бе поставено за тази цел до арт инсталацията с авариралата тръба. “Марешки изтъргува гласовете на партия “Воля” в подкрепа на Конституцията срещу концесия на плаж “Кабакум”, гласи надпис, залепен на паното. От палатковия лагер призовават “всеки решил да “подпомогне” бизнеса на политика да залепи касова бележка или фактура.

През главната улица на града премина шествие на протестиращите.

Изказване направи днес ирландката Клеър Дали – депутат в Европейския парламент от групата на Европейска обединена левица/Северна зелена левица, на заседанието на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в европарламента, по повод оценката на еврокомисар Вера Йоурова за състоянието на Механизма за сътрудничество и проверка на България и дали ще бъде прекратен заради напредъка на страната: “Шокирана съм от думите на еврокомисар Вера Йоурова за ситуацията в България. Мисля, че те представят картина, напълно противоположна на реалността в тази страна.

Ако Европейската комисия наистина смята, че напредъкът в България през последните 13 години е добър, то заключението ми е, че вие сте или дълбоко некомпетентни, или че напълно слугувате на интересите на Бойко Борисов заради връзките му с определени групи в този парламент и с интереси в Европейския съюз.

Той достатъчно хитро избягва да преследва малцинствата, така както го правят Унгария и Полша, за да си спести остри критики за това, че управлява най-корумпираната държава в ЕС с най-бедното население. Разполагаме с безспорни свидетелства за връзките му и взаимодействието му с главния прокурор Иван Гешев. Той му казва кого да преследва, как да прикрива твърденията срещу него за пране на пари в Испания, за тормоз на съдии и т.н.

Сега хората са по улиците, където полицията ги бие и пръска с лютив спрей, уважавани в обществото българи са затваряни, започнаха гладни стачки, а ние си говорим за мониторинг и напредък.

Припомням ви, че миналата година, макар и в по-малка степен, отбелязахме нещо важно – продължаващият рекет в жилищен комплекс в Поморие, където мои сънародници имат апартаменти, но не ги допускат до тях и това стана още по-зле заради пандемията, а не могат да получат справедливост от полицията и съда.

Сигурна съм, че хората, които споменавам, сега ни гледат и ни се присмиват. Гешев, когото поканихме, ни се присмива, присмива се на процедурите и механизмите на Европейския съюз, които са толкова откъснати от реалността.

През април 2019 г. Европейската комисия каза, че Механизмът за сътрудничество и проверка не бива да бъде отменян. Сега се колебаете как да постъпите с него.

Хората по улиците в София искат да знаят дали стриктно ще следите с този мониторинг, но също така и дали ще спрете парите на тези бандити. Защото европейските фондове овластяват тези хора и им позволяват да се развихрят в пълномащабна корупция, която всъщност наказва българите.

Ще ви кажа, че е абсолютна срамота, че комисията се колебае по този въпрос и е съучастник в корупция.”

“Категорично отхвърлям вашите обвинения, че съм съучастник на г-н Борисов”, отвърна по-късно еврокомисар Йоурова. “Не ме обиждайте по този начин. Върша си работата изцяло обективно и честно.”