Апел на Регионална дирекция по горите за опазване от пожари

Регионална дирекция по горите с тревога съобщава, че на територията на Бургаска област ежегодно се наблюдава опожаряване на стърнища, пасища и пустеещи земеделски земи. В голяма част те преминават в горските територии. Щетите от тези пожари достигат нива, над които настъпва сериозно увреждане на екосистемите, нарушава се тяхната устойчивост, настъпва деградация на земите. Освен ценните горскостопански ресурси горските пожари унищожават и уникални екосистеми, видове, популации и хабитати, които са обект на защита от националното и европейско законодателство, на международни конвенции в областта на опазване на природното богатство и биологично разнообразие. В предвид високите летни температури и продължаващото засушаване през последните дни, опасността от възникване и разпространение на пожари в горските територии е много голяма. През месец юли и август, територията на нашата област се очертава с висок риск от възникване на горски пожари, съгласно изготвяната в JRC-Италия, прогноза за риска.

От началото на годината до сега на територията на Регионална дирекция по горите – Бургас са възникнали 6 горски пожара и са опожарени 189 дка гори и земи от горски територии. В държавни горски територии са опожарени – 99 дка, а в общински горски територии -90 дка.

В най-голяма степен причините за горските пожари са безразборното и самоволно палене на стърнища, пасища и пустеещи земеделски земи в близост до горски територии, небрежност при палене на огън на открито, както и неизпълнение на противопожарните мероприятия от собственици на гори.

Обръщение  към всички собственици на горски територии, жители и гости на Бургаска област:

  • не палете стърнища, пасища и пустеещи земеделски земи;
  • не палете огън на открито;
  • не хвърляйте незагасени цигари;
  • спазвайте правилата за пожарна безопасност!

С общи усилия да опазим от пожари горите и природата на България!