Астрономическото лято настъпва на 21 юни в 01:34 ч.

Официално астрономическото лято ще настъпи тази нощ, в 01:34 часа българско време, информират от БАН.

Началото  на лятото е свързано с лятното слънцестоене – най-дългият ден в годината в Северното полукълбо. Очаква се той да бъде с продължителност около 15 часа и 18 минути. Такава ще е продължителността на днешния и утрешния ден. След това светлата част на денонощието ще започне да намалява до 22-ри септември, когато е Есенното равноденствие в Северното полукълбо.

Първите дни на новия сезон у нас ще бъдат предимно слънчеви и горещи. Нормализиране на температурите се очаква в края на седмицата, когато средните за страната ще бъдат около 30 градуса.

 2016-та обаче е специална година, защото лятното слънцестоене съвпада с юнското пълнолуние – феномен, на който човек може да стане свидетел само веднъж в живота си, тъй като съвпадението се случва веднъж на 70 години. В някои държави наричат юнското пълнолуние Ягодова луна (Strawberry Moon), защото за древните народи в Северна Америка тогава е настъпвал периодът за бране на ягодите. Други народи, предимно в Европа, са кръстили феномена с други романтични имена като Rose Moon, Long Night Moon, Hot Moon, или Honey Moon, като последното название е заради многото сватби, които се организират през юни.

Независимо от названието, по време на това пълнолуние луната не грее в розово или червено, макар че може да свети като топъл кехлибар.

За последно такава Ягодова луна е имало през 1967 г., а следващото съвпадение на двете астрономически събития ще бъде на 21 юни 2062 г.

 На 14 ноември 2016 г. ще наблюдаваме явлението Супер Луна. Тогава спътникът на Земята ще бъде “само“ на 356 536 км от Земята. За последно той е бил толкова близо през 1948 г. Средното разстояние между Луната и Земята е 384 400 км, което означава, че на 14 ноември Луната ще бъде с около 7.3% по-близо от обичайното.

Лятното слънцестоене е важен ден за много хора на планетата, тъй като с него започва лятото. Свързано е с много и различни древни обичаи и практики, които го свързват символично с обновлението, плодородието и реколтата.