Атанасовден е

Днес православна църква почита св. Атанасий.

Св. Атанасий Велики се родил през 295 г. в столицата на Египет Александрия. Син на бедни родители християни, той получил прекрасно образование, но още преди да го завърши, една случка предопределила неговата съдба. В 312 г. за александрийски архиепископ бил поставен св. Александър. Наскоро след това, като очаквал идването на някои клирици, архиепископът стоял на прозореца и гледал към морето. Една интересна картина привлякла вниманието му. Група момчета играели на богослужение край морския бряг. Едно от тях – това бил Атанасий – представяло епископ, другите представяли свещеници и дякони, а езически деца били водени към “епископа”, за да ги кръсти. Архиепископът заповядал да доведат децата при него и ги разпитал за подробностите на играта. Той намерил, че кръщението било извършено правилно, извършил над кръстените тайнството Миропомазание и посъветвал родителите на Атанасий да подготвят сина си за църковно служение. След като момчето завършило образованието си, Александър го взел в своя дом и го направил свой духовен син и секретар.

След смъртта на архиепископ Александър, на 28-годишна възраст Атанасий е ръкоположен за архиерей на негово място в Александрия. Участва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. За вярата си е преследван в изгнание 15 години. Умира на 80 години. Култът към св. Атанасий се разпространява широко през 4-ти и 5-ти век, доказателства за което са многобройните църкви и манастири, носещи неговото име.

Атанасовден, както и Антоновден, се почитат като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти, както и като празник за умилостивяване на болести като чумата, шарката и синята пъпка.

Какво се прави на Атанасовден?

Задължително се коли черна кокошка или черно пиле, които се готвят с ориз и се раздават на роднини и близки против болести. Вярва се, че болестите бягат от черното пиле, а перата му имат целебна сила, затова се пазят и не се изхвърлят. Приготвят се хлябове, намазани с мед или петмез срещу болести, особено срещу чума. В някои региони се вярва, че на този ден се ражда чумата, затова трябва да се умилостиви със сладки питки. Когато се раздава от хляба и курбана се казва: “Свети Танас да помага!” Вярва се, че светецът пази хората и домашните животни от смъртоносни болести. На някои места в България се палят огньове, които всички прескачат за здраве.

Какво е забранено на Атанасовден?

На този ден не се играе хоро на мегдана, защото чумата се качва на висока топола и избира жертвите си.

* Не се минава покрай топола и други високи и стари дървета.

* Не се работи нищо, за да се предпазят хората от шарка, обриви, язви и други болести.

* Не се шие, плете, тъче, за да са здрави животните, да не си чупят краката и да не ги нападат мечки.

* Забранено е впрягането на добитъка. В противен случай животните ще се подхлъзнат и ще си счупят краката.

* След Атанасовден не се яде тиква, за да не се замае главата на човек и да не се разболее от охтика, синя пъпка и други обриви.

Предсказания:

* Ако на Атанасовден времето е топло и снегът се топи, годината ще бъде плодородна.

* Ако времето е топло и не вали сняг, следващата зима ще започне рано.

* Колкото по-дебел е снегът на Атанасовден, толкова повече плод ще има през лятото.

В някои селища в Тракия се прави молебен за дъжд през лятото, а жените раздават пити, които се надупчват с вилица, за да не се “надупчат” децата от шарка.

Имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Ася, Живка, Живко, Наска, Наско, Настя, Тина, Тинка, Таню, Таска и техни производни.