Бареков сезира прокуратурата за Борисов

Проверка на имотното и финансовото състояние на Бойко Борисов отпреди да стане главен секретар до днес поиска в сигнал до главния прокурор лидерът на „България без цензура” Николай Бареков, предаде КРОСС.

В сигнала, внесен в деловодствотона държавното обвинение, екип от юристи търсят отговори на редица въпроси.

В сигнала до прокуратурата от движението на Бареков заявяват, че през 2001 г., когато става главен секретар на МВР, Бойко Борисов прехвърля безвъзмездно на свой близък печелившата си охранителна фирма, като с това обвиняват бившият главен секретар на МВР и бивш премиер във фиктивно оттегляне от бизнеса.

Друг посочен казус е, че през 2007 г. Борисов купува 400 кв.м имот в Банкя само за 4000 лв. при реална пазарна цена близо пет пъти повече. В сигнала на Бареков пише, че тези и редица други факти могат да бъдат проверени и да се види дали няма данни за данъчни престъпления от страна на Борисов и свързани с него лица.

Има данни, че в периода, в който е главен секретар, Борисов е дарявал заплатата си. Оттогава интересен е и въпросът за неговата банкова сметка и приходите му и дали наистина е имал пари за издръжка на своето домакинство.

Николай Бареков вече сезира прокуратурата за президента Росен Плевнелиев, след което се самосезира.