Бившият шеф на пристанище „Бургас”: Решението за уволнението ми е взето на среща с депутати от ГЕРБ

Заповедта от Министерството на транспорта за освобождаването от длъжност на директора на Пристанище Бургас Николай Тишев е пристигнала днес, съобщи самият той на нарочна пресконференция. По думите му в заповедта не са записани никакви мотиви за освобождаването, предаде Poligraff.

Според него нареждането за смяната му е било „спуснато” по време на разговорите между транспортния министър и бургаски депутати от ГЕРБ и е било изпълнено ден по-късно. .Вече бившият директор сподели, че между работниците има напрежение заради очакванията им, че изпълнението на проекта „зона за обществен достъп” под ръководството на новия шеф може да се реализира по такъв начин, който да доведе до закриване на работни места. Николай Тишев заяви още, че служебното правителство не се съсредоточава върху задачите, които трябва да решава във връзка с провеждането на изборите , а се фокусира върху кадруване в държавните дружества, цитира Кросс.

Николай Тишев каза на пресконференцияга още, че остава пристанището в добро финансово състояние, като се похвали, че за времето от което заема поста е повишил средната работна заплата на служителите средно с 12 процента, а за някой длъжности тя е нарастнала с над 20 на сто. Няма да остане на работа в пристанището. “Безспорно това, че защитих на сесията интересите на пристанищните работници не се е понравило на някои хора”, така Тишев отговори на въпрос има ли връзка уволнението му със случилото се на сесията през юли.

Мястото му в директорския борд ще бъде заето от Диян Димов, който управляваше пристанището по времето на ГЕРБ. За утре в 11 ч. е насрочено събрание на Съвета на директорите, което трябва да избере нов изпълнителен директор. Интересно е как ще гласуват те, след като в него влизат социалистите Аргир Бояджиев и Стойко Танков.

При така създалата се ситуация няма как да се очаква, че те ще предложат за поста Диян Димов, който е общински съветник от ГЕРБ. Единственият полезен ход на транспортното министерство е да смени и останалите двама членове на борда, което трябва да стане до 11 ч. утре. Ако това не се случи, начело на пристанището ще се окаже или Аргир Бояджиев, или Стойко Танков, а причина за това е, че решението на тричленния борд се взима с обикновено мнозинство.