Благовещение е

BlagovecДнес е Благовещение – един от големите християнски празници. Той е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март.

Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Иисус Христос.

Ето как е описано събитието в Евангелието от Лука: А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам. Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените. А тя, като го видя, смути се от думите му и размисляше, какъв ли е тоя поздрав. И рече й Ангелът: не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога; и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус.Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида; и ще царува над дома Иаковов довеки, и царството Му не ще има край ( гл. 1, стих 26 – 33).

В духа на библейската традиция Благовещение е ден, в който християните почитат майката и грижата й към децата. Това е един от големите празници по време на Великия пост, за който църквата разрешава да се яде риба.Традиция е да се приготвя рибник – риба с ориз.

В България Благовещение се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде и нещо зелено – коприва, спанак, лапад.

По стара традиция всеки трябва да излезе от дома си сит и с пара в кесията, та ако го закука кукувица, през цялата година да е сит и богат. Когато чуят първата кукувица, жените в Родопите завързват единия край на забрадките си, а след три дни го отвързват и гледат какво има в него. Ако има зеленко, тревичка, това е добър знак, че ще бъдат здрави. Срещу празника иманярите търсят заровени пари. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед.

Вярва се, че на този ден и най-силната отрова губи своята сила. На Благовещение не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш. Смята се, че всяка рана зараства на този ден много бързо, затова именно на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обеци. Според народното вярване дупченето на ушите на момиченцето е част от подготовката му да се превърне в мома, а после и в невеста, тъй като обиците и изобщо украшенията са женски атрибути.Слагането им бележи стъпка в поредицата преходи от детето към жената.

Смята се, че в нощта преди Благовещение небето се отваря и всички наши искрени желания стават реалност.

Имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Вангел, Евангелия и техните производни.