БНР спря интервюто с посланичката на Русия

Програмният съвет на БНР е забранил излъчването на записаното предварително интервю с руската посланичка Елеонора Митрофанова. Това обяви в ефира на националното радио водещият на предаването “Политически некоректно” Петър Волгин.

“Бяхме анонсирали за днес интервю с г-жа Митрофанова, което бе записано предварително, както се прави в такива случаи. Обаче г-н Делян Пеевски, депутат от ДПС, излезе с официална позиция, че не бива да се излъчва в национална медия такова интервю и Програмният съвет реши, че не трябва. И понеже сме законопослушни граждани – да, няма да излъчим това интервю”, заяви Волгин в началото на предаването си, цитира Кросс.

По-рано той съобщи за отпадането на интервюто с Митрофанова и на профила си във “Фейсбук”, като заяви: “Делян Пеевски възрази срещу участието на посланик Елеонора Митрофанова по Националното радио. Програмният съвет на БНР забрани излъчването на интервюто с нея. Казаха ръководителите, че между двете неща нямало връзка. Вие как мислите?”.

Вчера анонсът на Волгин за интервю с посланичката на Русия предизвика възмущението на украинското посолство, което излезе с официална позиция по въпроса. След това и Делян Пеевски написа своята позиция.

Стана ясно и, че украинската посланичка Олеся Илашчук също е била поканена за предаването в БНР, но е отказала.

От “Възраждане” се обявиха срещу политическата цензура и двойните стандарти в българските обществени медии:

“От информация в социалните мрежи става ясно, че под влиянието на ДПС е спряно излъчването на интервюто на посланик Митрофанова по Българското национално радио, проведено от журналиста Петър Волгин.
“Възраждане” предлага на Програмния съвет на Българското национално радио да премахне двойните медийни стандарти и да се противопостави на политическия натиск над четвъртата власт.
Ако интервюто с посланик Митрофанова няма да бъде излъчвано, то предлагаме  да не бъдат провеждани и пускани по българските обществени медии интервюта с нито един посланик.
Припомняме, че според доклад на СЕМ, предаването на Петър Волгин спазва всички стандарти за журналистика. Докладът установява обективността и плурализма в представянето на всички гледни точки и позиции в предаването.
Намесата на ДПС в медийната среда е пореден груб акт на цензура, на която българските медии би трябвало да реагират.”