БНТ: Заместник-министър, кмет и заместник-областен управител пиха морска вода, за да опровергаят твърденията, че е заразна

Заместник-министърът на икономиката Бранимир Ботев е категоричен, че подобни твърдения са неверни и са плод на корпоративни интереси. По думите му се води черен PR без доказателства. Румънското външно министерство също опроверга официално публикациите за опасност от зарази от морсакта вода у нас. Доверие в българския туризъм показват и записванията – ръстът е два и половина пъти над средния за Европа, съобщи БНТ.

Наздравица с морска вода вдигнаха на плажа във Варна кметът, областният управител и зам.-министърът на икономиката, за да подкрепят твърденията си, че българските плажове са безопасни и според тях, атаките идват от конкуренцията.

Бранимир Ботев, зам.-министър на икономиката и енергетиката: Не може заради промяната на един или два показателя, пак казвам фонови, на един градски плаж, да се правят тенденционзи изводи за българските курорти.

Според Ботев няма никакви основания да се говори и за хепатит в морската вода. Той смята, че прокуратурата трябва да се заинтересува от специалиста, твърдял за хепатит А в морето.

Бранимир Ботев: Ако някой иска да си продава залежалите ваксини, генерирайки просто паника в обществото, това вече би трябвало да бъде обект на разследване.

В безопасността на морската вода увериха и от здравната инспекция във Варна и допълниха, че няма нужда от имунизации.

Д-р Светла Станева, директор на РЗИ-Варна: Направили сме необходимото, за да почиват хората нормално.

Иван Великов, областен управител на Варна: Водата е чиста и подходяща за използване в летния сезон.

Влошени показатели на морската вода след наводнението има само на Офицерския плаж. В понеделник се очакват по-добри резултати и там, защото дъждовете спряха, а пречиствателната станция „Акациите” е пусната в действие.