Бобева: Предприемаме радикални промени за подобряване на бизнес средата

Ваденето на скици от Агенцията по кадастър ще се прави

от нотариусите по административен път и безплатно

за гражданите

Правителството предприема радикални нормативни промени за подобряване на бизнес средата в България. Така вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева коментира днешните решения на кабинета за промени в Закона за устройство на територията, в 21 наредби и приемането на пакет от мерки за подобряване на средата за развитие на бизнес в България с оглед показателите на страната ни в доклада „Правене на бизнес“ на Световната банка.

„Всичките промени целят намаляването на административната тежест и по-голям публичен контрол”, посочи вицепремиерът. Тя обясни, че тази политика е част от правителствената програма, но е и отговор на факта, че в периода от май 2010 г. до май 2013 г. България отстъпва с 22 места в класацията на Световната банка за правене на бизнес. Сред приетите мерки са цялостно облекчаване на процедурите по издаване на разрешение за строеж, по свързване с електричество и намаляване на разходите за инвеститорите, ускоряване на процедурата по издаване на данъчна оценка за имот, служебен обмен на информация при регистрация на собственост, облекчаване на документацията, свързана с плащане на данъци и осигуровки, при износ и внос на стоки, ускоряване на процедурата по закриване на бизнес и оптимизиране на производството по несъстоятелност.

Промените в ЗУТ, одобрени днес от кабинета, са част от този пакет мерки, посочи министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. По думите му, те касаят административни изисквания, критични за строителството – увеличава се общественият контрол върху дейността на главните архитекти на общините, намаляват се сроковете и се облекчава редът при преустройство на обекти за нежилищни нужди, унифицират се процедурите за разрешения на преместваеми обекти, съкращава се срокът за издаване на разрешения изработване за подробни устройствени планове на общините и др. „Само мярката, която предвижда замяна на предварителния договор с експлоатационните дружества за присъединяване със становище, издавано в 7-дневен срок, ще спестява на бизнеса около 4 млн. лв. годишно, като тук не се включват разходите по предварителните договори за ВиК-услугите”, коментира вицепремиерът Бобева.

Пестене на време и финансови средства на бизнеса носят и промените в 21 наредби, които се отнасят до работата на Държавната агенция по метрология и технически надзор. Основната част от тях са свързани с отпадането на изискуеми до момента документи и събиране на информация по служебен път.

Заместник-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева съобщи, че предложените от правителството и приети от парламента промени в Закона за кадастъра и имотния регистър вече ще осигурят безплатен достъп на нотариусите до кадастралната карта. „Вече няма да е необходимо да вадим скица в Агенцията по кадастър, което отнема много време и средства на хората“, каза тя и обясни, че за изповядване на имотни сделки ще бъде необходим само акт за собственост, оценка на имота и подготвен договор. „Това ще спести на гражданите минимум 150-200 лв., които плащаха за вадене на скица на имота“, коментира тя. Процедурата ще е безплатна и ще се прави по административен път от 614-те нотариални кантори в страната.

В отговор на журналистически въпрос вицепремиерът Бобева посочи, че не се налагат корекции в бюджета за 2014 г. „България е сред страните с фискална стабилност в ЕС. Нямаме притеснения. По-скоро трябва да се работи за рамка за управляването на държавните предприятия”, посочи тя.