Богоявление е

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва един от великите християнски празници – Богоявление. На този ден се чества кръщението на Исус Христос в река Йордан, при което Бог разкрива троичната си същност.

В храмовете по време на Великия водосвет се приготвя богоявленска вода за здраве и душевно очистване на вярващите. По традиция на празника се освещават също и домовете на християните, армейските знамена, реките и водоемите.

Според евангелските разкази, когато навършил 30 години и преди да излезе на обществена проповед, Исус Христос се кръстил от Йоан Предтеча в река Йордан. При кръщението небесата се отворили. Светият Дух във вид на гълъб слязъл върху Исус. Отгоре прозвучал Божият глас, че Христос е неговият възлюбен Син, който има неговото благоволение. От древността Църквата нарича Господнето Кръщение – Богоявление, защото тогава Бог открива тайната на своята същност като осезателно се явява в трите си лица – Отец, Син и Свети Дух.

При Кръщението си в Йордан като въплътен Бог, Христос осветил водното естество, затова на празника се прави Велик водосвет.

На днешния ден има ритуал по хвърляне на Светия кръст във водите По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори.
Смята, се че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав.

На самия Йордановден трапезата е богата, има месни ястия по вкуса на имениците. Добре е те да бъдат изкъпани, ритуално напръскани за здраве със светена вода от мястото, където е хвърлен кръстът. Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сармички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.

На Йордановден имен ден празнуват над 133 хиляди българи с имената: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.