Борисов жертва министър заради протежета на ДПС

Вътрешният министър подаде оставка, защото премиерът отказа да бъдат сменени главният секретар на МВР и шефовете на ДАНС и ДАТО, пише “Сега”.

Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов светкавично му я прие след безпрецедентен “юридически” сблъсък по време на вчерашното заседание на Министерския съвет. Така назрелият в края на миналата седмица конфликт между двамата стигна до кулминация. Премиерът жертва ключов министър, започнал реформа в неефективното вътрешно министерство, заради по-нисши кадри, които са назначени с протекцията на ДПС, което уж е в опозиция. В подкрепа на министъра вчера се изказаха всички партии от управляващата коалиция, включително и председателят на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Ябълката на раздора са главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефовете на ДАНС и Държавната агенция “Технически операции” Владимир Писанчев и Цветан Китов. Миналия четвъртък Вучков обяви, че ще предложи нов главен секретар, както изисква промененият Закон за МВР, и ще поиска да започне процедура за избор на нови шефове на ДАНС и ДАТО. Още тогава в отговор на въпрос на “Сега” Борисов даде знак, че плановете на министъра няма да се реализират. Затова с постъпката си вчера Вучков успя да извади премиера от равновесие. По време на правителственото заседание Вучков предложи нови процедури за постовете на тримата и обяви намерението си да напусне поста си заради отпор от правната дирекция на правителството. Без нито секунда колебание Борисов прие оставката, като се скри зад аргументите на правителствените юристи, които никога досега не са имали значение за него.

По-късно, докато даваше пресконференция с президента на Азербайджан Илхам Алиев, министър-председателят “изригна”: “В ден, в който по покана на ДАНС тук е шефът на ФБР, да се повдига тая тема, като я няма като точка в Министерски съвет, след като на посещение е стратегически важен президент с всичките си министри, те ме занимават с ченгеджийски номера, с дребнички такива проблеми да ме вкарват да се обяснявам аз!” На журналистически въпрос дали нежеланието му за кадрови смени не се дължи на това, че някой го държи с компрометиращи документи, той отговори гневно: “Ако разбират по-добре от мен, ако считат, че могат по-добра стабилност да излъчат в България, ако си мислят, че някой с приказки те го държели… от една година, ако са ме държели, щяха да ме съсипят. Държели ме за шлифера, да речем!”

Правителството на ГЕРБ и коалиционните му партньори дойде на власт със заявка за смени по върховете на службите. Лазаров, Писанчев и Китов бяха назначени по време на правителството на Пламен Орешарски с твърдата подкрепа на ДПС. Затова Вучков неведнъж каза, че не може да работи със сегашния главен секретар. Точно затова депутатите се заеха спешно с промени в Закона за МВР. В него бяха записани нови изисквания и процедури, за да бъдат сменени главният секретар на МВР и шефовете на службите. Законопроектът обаче изненадващо беше променен в парламента и досегашните титуляри се оказаха в унисон с новите изисквания. При гласуването на Закона за МВР на второ четене в зала депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев се опита да прокара поправка в преходните разпоредби, според която до месец правителството трябваше да започне процедура по избор на нови шефове на ДАНС и ДАТО, както и на главен секретар на МВР. Малко по-късно обаче я оттегли, като остана съмнение, че директивата е спусната от Брюксел, където премиерът бе на посещение по това време.

До края на миналата година Борисов също бе на мнение, че Лазаров, Писанчев и Китов трябва да бъдат уволнени. През януари обаче настъпи рязка промяна в поведението му. Тогава той заяви, че Лазаров и Писанчев се стараели, затова им давал втори шанс и нямало да ги сменя, защото “това ще възпали опозицията – отново ще започнат да си мислят, че търсим реваншизъм, конфронтация”. В интервю за “Преса” Борисов обясни, че се страхува да уволни Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров, защото “до два-три месеца като нищо ще имаме нов полицейски и шпионски скандал”.

Проверка на “Сега” сред представителите на различните политически сили вчера показа, че управляващата коалиция подкрепя Вучков. Предстои оставката му да бъде гласувана в парламента и не е ясно дали ще събере нужното мнозинство. Радан Кънев от Реформаторския блок разчита, че ще убедят Вучков да си оттегли оставката. Самият министър в оставка заяви, че не е готов да промени мнението си без смени в службите.

Провали

Оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров се иска заради акцията в Лясковец м.г., довела до смъртта на спецполицай. Критики по този случай отправи и самият Бойко Борисов, който го наричаше “недоразумение”. Шефът на ДАНС Владимир Писанчев си навлече критики заради факта, че ДАНС не е предупредила за възможен фалит на КТБ. Реформаторите твърдят, че той трябва да носи отговорност и за разработката “Червей” – за копирането на информационния масив на МВР. Шефът на ДАТО Цветан Китов не е замесван в скандали, но се смята, че една от ключовите служби, която се занимава с подслушване, проследяване и т.н., не трябва да бъде контролирана от човек, назначен от правителството на БСП и ДПС.

ПРОТЕСТ

Часове след оставката на вътрешния министър от “Протестна мрежа” обявиха, че организират протест под мотото “ДО-КО-ГА” пред Министерския съвет днес. “Един министър подаде оставка заради възпрепятстваната смяна на компрометирани личности в сектора за сигурност. Страхът от промени и чадърът над силните в ДАНС, ДАТО и главния секретар на МВР няма да разградят “Модела КОЙ”. Напротив, бетонирането му обрича държавата, вас, политиците, и нас, гражданите, да останем заложници на задкулисието, срещу което протестирахме 404 дни. Ние сме тук и сме готови за активна дейност”, заявиха от организацията.

Политиците не вярват, че оставката на МВР шефа е окончателна

Политиците реагираха на оставката на вътрешния министър Веселин Вучков сякаш не са чули, че премиерът Бойко Борисов я е приел и дори му е пожелал “приятна работа в парламента”. Те изказаха надежди, че е възможно Вучков да размисли, сякаш това би променило мнението на Борисов. Никой не пожела да коментира гневните изблици на министър-председателя пред очите на президента на Азербайджан Илхам Алиев.

В голямото объркване, което настъпи, вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова дадоха различни обяснения за мотивите на МВР шефа. Според Кунева, която наблюдава сектор “Сигурност”, те са лични. Бъчварова, която отговаря за коалиционната политика, обясни, че Вучков е несъгласен със становището на правната дирекция на правителството за това трябва ли да се преназначат главният секретар на МВР и шефовете на ДАНС и ДАТО. Тя бе категорична, че следващият вътрешен министър ще е от ГЕРБ.

Бъчварова веднага проведе срещи с представители на управляващите партии в присъствието на министъра в оставка. Но и след тях депутатите продължиха да се правят на глухи за думите на Борисов. Не стана ясно и дали ще се примирят с оставането на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, шефа на ДАНС Владимир Писанчев и на ДАТО – Цветан Китов. Единственото сигурно е, че управляващите партии подкрепят Веселин Вучков. “Изразихме много категорична подкрепа на всички групи от мнозинството за работата му до момента, за извършените по инициатива на министерството законодателни реформи, които бяха много успешни, много бързи и най-доброто до момента реформаторско постижение на управлението. Изразихме общо мнение, че реформата в сектор “Сигурност” е най-важна и първостепенна, която трябва да бъде завършена, така че подкрепата ни за този екип на министерството е извън всякакво съмнение. Искрено се надяваме, че ще може да продължи с тази добра работа”, категоричен бе съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Той твърди, че проблемът не е политически, а юридически, въпреки че всичко сочи точно обратното.

Лидерът на ДСБ настояваше и че окончателно решение няма. “Искрено се надявам, че е възможно да има път към запазване на персоналния състав на кабинета”, каза той. “Смяната на министъра в такъв момент не е най-доброто решение, особено когато той безспорно се свърза в общественото съзнание и в политиката ни с реформаторските усилия, които бяха направени”, подчерта Кънев и допълни, че оставката “би била дестабилизираща за кабинета”.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че се надява да не се стигне до внасянето на оставката на Вучков в парламента. “Ще има още срещи с премиера. След като приключат разговорите, тогава ще имаме окончателно решение”, каза той и категорично отрече възможността да се върне начело на МВР.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов се оправда, че не е много запознат със случващото се, но застана зад версията, че проблемът е в Закона за МВР. От АБВ отказаха коментар по темата.

НАДДАВАНЕ

Веднага след оставката на Вучков се появиха слухове кой ще го смени. Сред спряганите са зам.-министърът Красимир Ципов и другият заместник във вътрешното ведомство от първия кабинет на Бойко Борисов Димитър Георгиев. Ципов отказа пред “Сега” обяснения по темата с уточнението, че скоро всичко ще се изясни, цитира Кросс. Георгиев не бе открит за коментар. Според БНТ се въртят имената и на Йордан Бакалов, Калин Георгиев и Методи Андреев.
От Реформаторския блок декларираха подкрепата си за подалия оставка Веселин Вучков, но не казаха и дума за поведението на премиера.