“Брадата певица” от Австрия спечели “Евровизия 2014”

Австрийският певец Кончита Вурст спечели тазгодишният конкурс “Евровизия” с баладата Rise Like a Phoenix. Заключителният етап на проявата бе предаван от телевизиите на 45 държави и гледан от около 180 млн. зрители. Освен с песента в стил Джеймс Бонд, облеченият в женски дрехи Вуст (с истинско име Том Нойвирт) се изяви със своите спортни качества, акробатичност и брада.Той надделя в конкуренция с холандския дует “Дъ Комън люнетс”. Трета се класира шведската певица Сана Нилсен.

Това е първата победа на Австрия в песенния конкурс на “Евровизия” от 1966 г. насам.

Това ежегодно европейско телевизионно състезание стартира през 1956 г., припомнят агенциите. Преди финалния етап на тазгодишния конкурс в Беларус, Армения и Русия имаше петиции сред зрителите с настояване сценичната изява на травестита Вурст да бъде “изрязана” или “редактирана” в телевизионното предаване за тези три страни.

По принцип песенният конкурс на “Евровизия” трябва да бъде напълно лишен от политически елемент, отбеляза АП, цитирана от vesti.bg. Според агенцията изпълненията на руските представителки – близначките Анастасия и Мария Толмачови – и на украинката Мария Яремчук не са дали израз на настоящото напрежение между Киев и Москва. Но всеки път, когато Русия получаваше гласове от съседни на нея държави, мнозина от 10-хилядната публика в Копенхаген викаха “У-у-у!”. Още по-силни такива възгласи се чуваха и когато зрителите в Русия даваха високи оценки за представителите на бившите съветски републики Азербайджан, Армения и Беларус.

Още през ноември 2013 г. Българската национална телевизия обяви, че няма да участва в песенния конкурс на “Евровизия 2014″.Водена от желанието да популяризира българската песен и българските изпълнители, вече девет години медията изпраща представители в престижния конкурс. За своето присъствие на европейската сцена. БНТ длъжна да заплати такса за участие, която за последната година се е повишила 100%, спрямо 2005 г. (годината на първото участиена България).Към тази такса, влизат и разходите по вътрешната селекция и избор на участник, презентиране на българската песен пред европейската публика и всички услуги и ефекти по време на провеждането на конкурса”, заявиха от БНТ.