Бранимир Ботев: Няколко пъти е увеличен ресурсът за реклама на туризма в България

През 2014 г. няколко пъти е увеличен ресурсът за национална реклама на България като туристическа дестинация. За 2013 г. ефективно са предоставени малко над 3 млн. лв., а за настоящата година правителството е предвидило 18 млн. лв. Надявам  се, че туристическата индустрия ще убеди с резултатите си правителството в своя потенциал и този възходящ тренд ще продължи. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на пресконференция за обявяване на междинните резултати по изпълнението на Средносрочна рамкова инвестиционна програма. Оповестените резултати са по проект “Укрепване на капацитета на МИЕ като конкретен бенефициент по схема за предоставяне на безвъзмездна помощ “Подкрепа за ефективен национален маркетинг на туристическия продукт и подобряване на информационното обслужване”.

За периода 2008-2013 г. по Средносрочната рамкова инвестиционна програма (СРИП) са  изпълнени 8 проекта, целящи да структурират и подпомогнат представянето на България на целеви пазари  и да създадат единна стратегия по отношение на общата визия на страната ни. По тези проекти са сключени 127 договора и общо усвоените средства  по схемата до момента са на стойност  31 млн. лв., обяви зам.-министър Ботев. Сред най-съществените резултати от проекта са успешно реализираната рекламна кампания сред целевите аудитории в интернет и създадената Методика за 400-те избрани обекта, която служи за основа при създаването и приемането на новата Оперативна програма „Региони в растеж“  2014-2020 г. – приоритетна ос 5 „Регионален туризъм“. Отчита се и увеличеният интерес към България като туристическа дестинация от  страна на чуждестранните туристи от Германия, Великобритания и Русия.

За краткия период от встъпването ми в длъжност, успяхме да мобилизираме своите сили и използвахме експертната помощ и огромния ресурс на БАН, СУ “Св. Климент Охридски”, Икономически университет – Варна, УНСС и браншовите организации, каза още Бранимир Ботев. В момента МИЕ изпълнява 6 проекта на обща стойност 21 127 344 лв., каза още заместник-министъра с ресор туризъм.  По думите на Бранимир Ботев  по проектите са минали процедурите по ЗОП и са сключени 32 договора за  туристически щандове и представителство на България по ОПРР, без нито едно обжалване. В предишния период 2008 – 2013 г.  са налице 8 жалби от кандидати. Опитахме се да бъдем максимално прозрачни и открити в своите действия пред обществеността, наблюдаващите институции и браншовите организации, категоричен бе зам.-министър Ботев. За тази цел съставът на комисиите по ЗОП бе променен и отворен за специалисти от браншовите организации, както и външни експерти – юристи, специалисти по маркетинг и публична реклама. Направихме необходимото процедурите да бъдат под постоянен външен контрол, за да бъдат максимално обективни и прозрачни. Опитахме се да бъдем трансмисия между европейските програми и бизнеса, с цел по-добро позициониране на българския туризъм, по-голяма яснота за страната ни като туристическа дестинация и по-голяма популяризация на туристическите ни продукти на външния пазар, каза още зам.-министър Ботев.