Британските спецслужби са шпионирали масово чрез LinkedIn

Британските специални служби са използвали фалшиви копия на страници от мрежата за бизнес контакти LinkedIn, като по този начин са шпионирали избрани от тях лица.

Това разкрива изданието “Шпигел”, което продължава да публикува информация, предоставена от бившия служител на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън. Центърът за правителствена връзка (Government Communications Headquarters, GCHQ) на Великобритания е ползвал и метод с името Quantum Insert, за да шпионира служители на европейските мобилни оператори, пише standartnews.com.

Службата се е фокусирала и прихванала доставчиците на услуги за операторите, отговарящи например за изчисляването и фактурирането на таксите за роуминг. Под прицел са били и страните членки на ОПЕК – Организацията на страните износителки на петрол. Още през 2010 г. шпионски софтуер е бил инсталиран на компютрите на поне деветима служители на ОПЕК. GCHQ заедно с АНС шпионирала организацията чак до “сферата на дейност на генералния секретар на ОПЕК”./КРОСС/