БСП: Бюджет 2014 – По-голяма пица и с месо

По-голяма пица и с месо – така депутат от левицата определи бюджет 2014, първият на правителството “Орешарски”.

Заради продължаващите преговори на финансовото министерство с депутатите от БСП и ДПС официалното представяне на бюджета бе отложено за 5-ти пореден ден, информира Агенция Кросс.

Надеждите са икономиката да живне и да отбележи ръст от 1,8%. Съчетано с натиск за по-ефективна работа на данъчни и митничари, би трябвало данъчните приходи в хазната да скочат с 1-1,2 млрд. лв. спрямо тази година.

Според шефа на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев общо приходите ще се увеличат с около 1% от БВП, или около 800 млн. лв., което означава и по-големи разходи – над 32,4 млрд. лв. по думите на Цонев.

Най-сериозната промяна във финансовия план за догодина е създаването на резерв от 600 млн. лв., който ще се разпределя от правителството на проектен принцип, разказаха депутати от управляващите.

Идеята е да бъдат създадени две програми – за регионална политика и за образование, като министерствата и общините ще се състезават за средствата в тях със свои проекти. Програма “Региони” ще разполага с 500 млн. лв., а “Образование” – със 100 млн. лв. Средствата ще дойдат не само от по-високите приходи, но и от съкращаване на капиталови разходи на ведомствата. Оперативно програмите ще се управляват от финансовия министър, с участието на работодатели и синдикати.

Идеята за двете програми се реализира след натиск върху кабинета от управляващото мнозинство. Според източници на “Труд” депутатите, които преговарят с правителството за бюджета, са върнали първия му вариант.

Причината е, че в него е отсъствала идеята за допълнително финансиране на общините.

Засега остава планираното съкращаване на парите на министерствата средно с 10-13%, както и намаляването на фонд “Работна заплата” с 10 на сто. Орязването обаче няма да е поравно.

При последните разговори социалистите са настояли и за отпадане на данъка върху лихвите по депозитите – мярка, която не среща подкрепата на финансовото ведомство.

БСП ще предложи схема за плавно намаляване на налога, като от януари догодина той ще падне от 10 на 8 на сто. Това значи загуба на 20-25 млн. лв. приходи в бюджета.

“Предлагаме всяка година данъкът да се намалява с 2 процентни пункта, докато се стигне до неговата отмяна в края на мандата”, обясни шефката на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова (БСП).

Голяма изненада е липсата на промяна на партийните субсидии, макар че управляващите обещаваха те да бъдат намалени. Всяка формация, минала 1% на изборите, ще продължава да взема по 12 лв. на глас годишно.

Освен ръст на икономиката от 1,8%, в проектобюджета се залагат дефицит и инфлация в същия размер. Първоначално социалистите са настоявали за максималния по закон 2% дефицит, но финансовото министерство е дало отпор.