Бум на грип след празниците

Бум на остри респираторни заболявания и на грип се очакват в страната след коледно-новогодишните празници. Това прогнозираха от Националния институт по заразни и паразитни болести, пише Монитор. Причина за това ще бъдат не само минусовите температури, но и пътуванията на хората, които ще улеснят пренасянето на вирусите и инфекциите, поясни главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. Покачване на грипната вълна у нас се очаква около средата на месец януари, допълни той и припомни, че вече е изолиран първият случай на грипен вирус за сезона от тип „Б”, наричан още „Масачузетс”. Освен него ще върлуват още „Калифорния” и „Виктория”.

По думите на д-р Кунчев не се очаква нещо по-различно от миналогодишните грипни епидемии. Според него хората се страхуват и се плашат със смъртоносни щамове повече, отколкото в действителност да очакваните опасни зарази в нашата страна. Грипът не започва с хрема, а с много силна отпадналост и главоболие. Другите симптоми са температура,дразнеща кашлица и силни болки в гърдите обясни д-р Кунчев.

При чиста вирусна инфекция антибиотикът няма никакъв ефект. Той не влияе по никакъв начин на вируса. „Поне от досега изолираните 13 случая в Европа е установено, че всички те са чувствителни на антивирусни препарати. Това значи, че имаме средство, с което да е борим”, добави той. Кунчев допълни, че при вече възникнало заболяване трябва да останем вкъщи 4-5 дни и да проведем лечение. Той съветва възрастните хора да избягват контакти, особено тези, които са с хронични заболявания.

Остри стомашни колити, причинени от паравируси, могат да ни развалят коледно-новогодишните празници, предупредиха още лекарите.