Бургаски обекти бяха отличени с престижната награда „Сграда на годината“

Бургаски обекти бяха отличени с престижната награда „Сграда на годината“. Конкурсът, който се провежда под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, е най-престижното събитие в сферата на строителството, което отличава най-добрите реализирани проекти на сгради през изминалата година, съобщават от Община Бургас. Наградата Сграда на годината е признание и за инвеститорите, архитектите и строителите, реализирали съответния обект.

Благоустроеното пространство между ул. „Оборище“ и паркинг „Гурко“ спечели приза в категорията „Проекти, свързани с развитието на градовете“. Новото градско пространство замени някогашните остарели и полуразрушени постройки на някогашния Кожно-венерически диспансер.

Инвеститор на обекта е Община Бургас, проектантски екип „Тинк Форуард“, изпълнител „Адел-М“ ЕООД.

При разработването на идеята за обновяване на градското пространство местната власт взе под внимание мненията на жителите в района, като интегрираше техните нужди в процеса. Строителството на парка се извърши с изцяло естествени материали, а материалите от разчистването на терена биват повторно вложени, следвайки устойчив подход към околната среда.

Облагородяването на парка Healing Island играе ключова роля в адаптирането на градската среда към климатичните промени. Проектът ще допринесе за намаляване на ефекта на топлинните острови и подпомагане на биоразнообразието.

Община Бургас използва интегриран подход към финансирането на проекта, съчетавайки средства от два различни европейски проекта. Проектът GoGreenRoutes, финансиран от програма HORIZON 2020, осигури средства за изготвянето на идейната концепция, докато по проектът “Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България”, финансиран по програма “Опазване на околната среда и климатични промени” бяха финансирани дейностите по разработване на технически проект и изпълнение на строително-монтажни работи. Този успешен модел на финансиране вече беше използван от Община Бургас за обновяването и развитието на други градски територии, като археологически комплекс “Късноантична и средновековна крепост “Акве Калиде Термополис”, културно-туристически комплекс “Ченгене скеле”, о-в Света Анастасия и др.

„Планетариум Бургас“ бе удостоен с награда в категория „Социална инфраструктура – култура“. Високото отличие получава на базата на единодушна оценка на 35-членно експертно жури.

Проектантите от „Декор Дизайн“ Архитекти Бурулянови, инвеститорът на сградата – Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и компанията изпълнител „ЕКИП 5“ ООД получиха приз и почетен плакет.

Заслужено отличие в категорията „Социална инфраструктура – здравеопазване“ получи новата Национална онкологична болница „Дева Мария“. Инвеститор на обекта е Семир Абумелих и „Света София Билдинг“ ЕООД. По проекта са работили две архитектурни студиа – “Фор Райс” ЕООД с управител арх. Светослав Спасов и “Кабано” ООД с управител инж. Груд Илиев. Строителните дейности са реализирани от „Планекс Бургас“ ООД с управител инж. Людмил Митов.