Бургас отбелязва Световния ден на туризма

Бургас отбелязва Световния ден на туризма (27 септември) като дава възможност за посещение на най-увлекателните атракции на преференциални цени, съобщиха от община Бургас.
Общинският кораб “Анастасия” очаква в неделя желаещите да посетят остров Света Анастасия на Морска гара в 10.00, 13.30 и 17.00 часа. Цените за отиване до острова и връщане са 9 лева за възрастни, за учащи и пенсионери 6 лева, а децата до 7 години и хората с увреждания ще пътуват безплатно.
За тези, които искат да видят острова от високо и да отправят поглед в морската шир, Фарът ще бъде отворен за посещения през целия ден при контролиран достъп. Музейната експозиция, разказваща историята на остров Света Анастасия, ще може да бъде разгледана на преференциална цена от 3 лева за възрастни, а учащи, пенсионери и хора с увреждания ще могат да я посетят напълно безплатно.
Новооткритият комплекс “АквеКалиде” също е приготвил изненади за своите посетители. Гостите на туристическия комплекс ще могат да гледат 3D прожекция в музея, пресъздаваща историята на обекта. По повод Световния ден на туризма прожекциите ще стартират на всеки час от 10.00 до 19.00 часа. Цената също е празнична – 2 лева за възрастни, а всички учащи, пенсионери и хора с увреждания могат да се потопят в магията на историята безплатно.

27-и септември, Световният ден на туризма е част от календара на ООН от 1980 година. Домакин е Световната туристическа организация (СТО). Празнуват работещите в туристическия бранш и пътешествениците. По данни на СТО през 2014-а година туризмът по света е отбелязал 4,3% ръст. Над 1,3 млрд. души са пътували през тази година – по работа, за удоволствие или за да посетят роднини и приятели. Тази година прогнозата е за нов 3-4% ръст.

В тази връзка, темата на тазгодишния Ден на туризма е “1 млрд. туристи, 1 млрд. възможности”. Тя е свързана със значението на туризма и туристопотока за страните, икономиката и културата на различните държави и дестинации. Според експертите, именно пътешествията отварят вратите за междукултурен диалог и спомагат за развиване на толерантност и солидарност между народите.

1 коментар

  1. магдалена шентова

    с какво Поморие ще го отбележи?

    От две години не се прави вече" малката борса" с която се отбелязваше този празник, а тази борса е отбелязана на картата със световни празници на Световната организация по туризъм.
    Защо господа общински съветници нали създадохте Общинско предприятие "Туризъм и спорт"?
    Спортни изяви колко щеш ,а къде са туристическите или може би ние не сме ваш еректорат за изборите и туризмът не е от значение за този град.