Бург 2013 Петър Алексиев дари наградата си

Основателят на футболен клуб «Звездичка» Петър Алексиев спечели тазгодишния приз «Бург на годината». Младият създател на най-голямата футболна школа обаче дари нагрдата си на Мария Димитрова, която е учредител на фондация «Безопасни улици от Валя». Двамата са стигнали до върха на класацията на Радио Микс, като има разлика само от няколко гласа. Организаторът на конкурса Красимир Димитров разкри, че това е била най-оспорваната надпревара досега и дори са били организирани различни лобита в града, съобщава gramofona.com.

Алексиев получи приза и заяви, че всички трябва да се борим и подкрепяме каузата на Мария Димитрова, затова връчва статуетката на нея.

Останалите номинирани за „Бург на годината” бяха Весела Йорданова и екипът на Дирекция „Култура, маркетинг и ПР” в община Бургас, за засилване на ролята на изкуството като двигател в процеса на развитие на града и хората, чрез фестивала „Включи града”. Създателят и ръководител на фолклорен ансамбъл „Странджа” професор Стефан Чапкънов бе друг от номинираните. За голямо постижение в областта на спорта бе номинирам щангистът Иван Марков, който през тази година спечели сребърен медал на Световното първенство по вдигане на тежести в Полша.

Сред номинираните бе сдружение „ Хамалогика”, които получиха честта да за разкриване на потенциала на Бургас, провокиране участието на гражданите в неговия живот и създаване на различен поглед върху градското пространство.

Музикантът и диригент Левон Манукян получи награда в категорията за завърнали се млади бургазлии.