България може да загуби 150 млн. евро за енергийна ефективност

Над 150 млн. евро инвестиции за енергийна ефективност, заложени в повече от 200 проекти, може да загуби България, тъй като средствата по европейската схема са свършили. Това заявиха за По света у нас от Асоциацията на консултантите на европроекти и от бизнеса, цитира КРОСС.

От Министерството на икономиката обещаха да осигурят нужното финансиране от новата програма “Конкурентоспособност и иновации” и от пренасочване на средства от други проекти, които няма да се изпълняват.

Общо 249 договора за близо 89 млн. евро са сключени до момента по схемата за енергийна ефективност. В същото време са подадени 771 заявления, а бюджетът на програмата е само 150 млн. евро. Бенефициентите се опасяват, че инвестциите им няма да бъдат признати.

Според Юнал Тасим, зам.-министър на икономиката и енергетиката, има вариант за осигуряване на средства.

Около 90 млн. евро могат да се набавят от нарочените за спиране проекти за “София тех парк” и газовата връзка със Сърбия. Финансиране може да се ползва и от новата оперативна програма “Конкурентоспособност и иновации”, но за целта трябва разрешение от Брюксел.

“Ежеседмично се прави анализ и контрол на вече сключените проекти по енергийна ефективност. Ако се констатира, че дейностите не се изпълняват, бенефициентите връщат средствата, които се пренасочват към нефинансираните проекти”, посочи Тасим.