България стана европейски шампион по шахмат за жени

Отборът на България за жени за първи път в историята стана европейски шампион по шахмат.

На първенството на Стария континент в Будва Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева постигнаха най-големия успех в историята на националния тим за жени, след като завършиха с 16 мач-точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан.

В последния, девети кръг на първенството в Будва, Черна гора, петте  момичетата, с играещ капитан Антоанета Стефанова, победиха силния тим на Грузия с 2,5:1,5 точки и заслужиха златните медали, които са първо отличие за страната ни от тези първенства.

На първа дъска бившата световна шампионка Антоанета Стефанова спечели с белите фигури срещу Бела Хотенашвили на 31-ия ход.

На втора дъска -втората от Световната купа Нургюл Салимова направи бързо реми с Нино Бациашвили. Тя завърши с най-добър резултат на европейското на втора дъска.

На четвърта дъска Белослава Кръстева загуби на Саломе Мелия и изходът на двубоя между България и Грузия трябваше да се реши между играещите на трета маса Гергана Пейчева и Лела Джавахишвили.

Гергана Пейчева донесе успеха, след като на трета дъска спечели след много оспорван двубой на 83-тия ход с белите срещу Лела Явакишвили. Партията на 20-годишната българка продължи повече от 5 часа и половина.

В отбора участва и Виктория Радева. Избраничките на селекционера Петър Арнаудов станаха първи с 8 мач точки, след тях са шахматистките на Азербайджан с 6,5 и  на Франция с 6 точки.

Това е първо класиране на България в “Топ 3” от създаването на отборното европейско първенство както при мъжете (от 1957 г.), така и при жените (от 1992 г. насам).