Българи се състезават по конен спорт в Австрия

В дните от 23-ти юли до 8-ми август конна база Lake Arena в австрийския град Винер Нойщат събира на едно място състезатели в конния спорт от различни възрасти и рангове. Те се включват в оспорвана надпревара за трофей от веригата летни турнири – Equestrian Summer Circuit 2013. Българското участие в сътезанието е през първите три дни, когато са скачанията на най-младите участници.

Турнирът в Австрия се провежда три седмици след Международното състезание в Будапеща, но напрежението от Унгария още оказва влияние върху представянето на българските състезатели. Според председателят на ККС „Кан Крум – Бургас“ инж. Георги Базотев причината е, че надпреварата в Будапеща бе генерална репетиция за Европейското първенство и в него стартираха 67 деца от представителните отбори на повечето европейски държави.

„БФКС реши да не участва с детския си отбор на Европейското първенство, като причините са както финансови, така и свързани с изтощителното транспортиране на животните на разстояние от 8 хил. км. В замяна на това децата имат възможност да се срещнат с ювелирна организация на конни състезания и прекрасни условия за спортуване, които предлага Австрия – една от страните в Европа с най-големи традиции в конно-спортната дейност“, каза инж. Георги Базотев.

През първия ден от състезанието във Винер Нойщат част от българския отбор не успя да надмогне стреса от Будапеща и само двама състезатели успяха да минат чисто паркурите – Християн Петров с кобилата Контеса и Сияна Базотева с Никита. Мобилизирани от трудностите в началото, през втория ден почти всички от българските състезатели изпълниха успешно спортните си задачи. С нетърпение очакваме и представянето на българските надежди от днес (б.а. – скачането на децата е от 18:00 часа българско време).

Преминали през ситото на две големи състезания българския национален отбор ще се изправи в решителна битка на Балканския шампионат по конен спорт, който ще се проведе предпоследната седмица на август в Истанбул. Преди това българските състезатели ще имат още едно изпитание – Бургаския турнир, който се очертава като един от най-атрактивните и най-масовото състезание в целия спортен календар на БФКС. Турнирът в Бургас ще се проведе през първия и втория уикенд на август.