Българското културно събитие в Солун – изложбата “Европейското откриване на Черно море”

Във връзка с българското председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (от м. януари до юни 2014 г.), Генералното консулство на Република България в Солун организира представяне на изложбата „Европейското откриване на Черно море” в Солун до 3 юни 2014 г. Откриването се състоя с любезното съдействие на Черноморската банка за търговия и развитие и с участието на представители на централните и местни власти, дипломатическия корпус в Солун, гръцки и международни институции, общественици, учени, културни дейци, традиционни партньори на Генералното консулство – съобщават от Международния търговски и културен център ГЕОПАН, Бургас.

Изложбата „Европейското откриване на Черно море” бе открита в салона на Генералното консулство в Солун под мотото „Морето сближава всичко далечно”. Културното събитие беше планирано и се проведе под знака на българското председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, насочено към по-добро взаимодействие и засилено сътрудничество в региона на Черно море; отдаваше също така признание и на гръцкото председателство на ЕС и на 15-та годишнина на Черноморската банка за търговия и развитие.

На откриването на изложбата бяха поканени представители на Министерството на външните работи на Гърция, Министерството на Македония и Тракия, на местните власти, на дипломатическия корпус в Солун, на университетите „Аристотел” и „Македония”, на музеите, на българското училище „Св. Вмчк Георги Зограф”, на гръцки и международни институции и неправителствени организации, видни общественици, с които Генералното ни консулство има установени контакти.

Гостите бяха приветствани от генералния консул на Република България Васил Вълчев, който подчерта значимостта на проведения в Солун съвет „ЕС – Западни Балкани” и на неотдавнашното посещение на министъра на външните работи на Р. България г-н Кристиан Вигенин в Солун (7-8 май 2014 г.), и на посланията от проведените срещи с министрите на външните работи на Република Гърция и Румъния. Генералният консул Васил Вълчев акцентира в словото си на конструктивната позиция на министрите в подкрепа на европейските и евроатлантическите перспективи на всички страни – кандидатки и потенциалните държави кандидатки при изпълнението на критериите за членство, както и визията за по-нататъшно положително развитие на нашия регион, на базата на синергия и засилено сътрудничество в рамките на регионалните организации, формати и инициативи в т.ч. Организацията за икономическо сътрудничество в Черно море и процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Г-н Вълчев представи на гостите проекта „Европейското откриване на Черно море”, като подчерта спецификата на изложбата и непреходността на посланието на Йоан Екзарх „Морето сближава всичко далечно”, актуално и днес в контекста на предизвикателствата пред региона в икономически, социален и културен план.

Президентът на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) Андрей Кондаков приветства гостите, подчерта ролята и значението на банката като основен инструмент на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, благодари на Генералното консулство за инициативата и изрази удовлетворение и увереност в плодотворното сътрудничество между двете институции и в бъдеще. По предложение на Президента на ЧБТР, изложбата ще бъде представена на тържественото честване на 15-та годишнина на банката, на 2 юни 2014 г. в Солун. Гостите на събитието бяха приветствани и от Андонис Карубис – заместник-кмет на Солун, който поздрави инициативата и изрази удовлетворение от сътрудничеството на кметството с Генералното консулство на Република България.

Откриването на изложбата премина в позитивен дух, на познато за родните прояви ниво и със значимо дипломатическо и институционално представителство, сред което трудно, да не кажем физически невъзможно бе да се открие българско черноморско присъствие.

Изложбата ще бъде представена в Солун до 3 юни 2014 г. Гръцката общественост проявява силен интерес към изложбата. Нейното разглеждане е заявено от преподаватели и студенти в Солунския университет, от партньори на консулството, учени, картографи и културни деятели.