Валя Георгиева: Европейската идея – проекция от миналото

valq_georgievaВ многовековния път на европейската идея се вписват имената на крале, пълководци, съвременни държавници и политици.Обединена Европа нямаше да съществува без Жан Моне и Робер Шуман,наричани-„отци на модерната европейска общност”.

 

Първият – Карл Велики,владетелят на франките, впечатлява със своя” ранен опит да търси пролука към общоевропейска идентичност и направата на общоевропейската къща”.От него” следва да вземем повече европейски пламък,отколкото европейска бюрокрация”- пишат биографите му.Църквата го е обявила за светец.За този „баща основател с кръст и меч,Европа е колкото географска карта,толкова и духовен свят”.

Голяма популярност,многобройни последователи и перспектива за обединение съдържа проектът на Джузепе Мацини „Млада Европа”.

“Немислимо е да се говори за европейско обединение без да се спомене Мацини и не толкова като самоцел, колкото поради огромното му влияние, което по свой начин обединява различни европейски народности в името на общата им цел. И като че ли в настоящето идеята на Мацини е на път да се сбъдне. Европейският съюз е типична наднационална организация, съставена предимно от държави с републиканска форма на управление. Поне на пръв поглед това е тази Европа, която Мацини проектира през далечната 1834 г.”

Не липсва и български „прочит”на Мацини.Нашите революционери са силно повлияни от неговите идеи за свобода,независимост, републиканско управление,разбирателство и единство в Европа.Апостолът на Свободата-Васил Левски,издига българската революционна мисъл до висотата на нейните европейски  измеренията.

В историческия път на Европа са правени и опити, обединителната идея да бъде експлоатирана за политически цели и налагане на хегемония.

След апокалипсиса на Втората световна война европейските правителства осъзнават:„Приносът, който една организирана и жизнена Европа може да донесе на цивилизацията, е необходим за поддържането на мирни отношения”. Така на масата на преговорите,сядат Франция и Германия, но не като победители и победени, а като бъдещи партньори.

„На 9 май 1950 г. френският външен министър Робер Шуман оповестява декларация, взела по-късно неговото име, с която се предлага обединяването на въгледобива и металургията на Франция и ФРГ- под ръководството на един „Върховен орган”. Автор на текста на декларацията е Жан Моне, френски комисар по планирането.

Така датата 9 май приема образа на началната стъпка в създаването на Европейски общности, довели последователно до подписването на Договор за Европейски съюз от дванадесет държави в Маастрихт през 1992 г.”

Завинаги ще останат имената на обединителите на съвременна Европа.

Конрад Аденауер– първият канцлер на Федералната република,променя облика на следвоенна Германия и историята на Европа повече от който и да било друг.

Приоритет на външната политика на Аденауер е помирението с Франция. През 1963 г. двете държави подписват договор за дружба,декларирайки желанието си  за европейската интеграция.

Уинстън Чърчил, бивш армейски офицер, военен кореспондент,писател,носител на Нобелова награда за литература и министър-председател на Великобритания , е един от първите, които призовават за създаването на Съединени европейски щати. След Втората световна война той е убеден, че само обединена Европа може да гарантира мира

Шарл дьо Гол-в началото на своето управление  произнася знаменитата си реч „Европа от Атлантика до Урал“. В създаващия се политически съюз от европейски държави, президентът вижда алтернатива на „англосаксонския“ НАТО (в неговото разбиране за Европа не влиза Великобритания). В своята дейност по създаването на Обединена Европа той е готов на множество компромиси, които определят външната политика на Франция и до наши дни.

Алчиде де Гаспери–  министър-председатател на Италия, подпомага инициативи, насочени към обединяването на Западна Европа, като работи по прилагането на плана „Маршал“ и създава тесни икономически връзки с другите европейски страни, и особено с Франция..

Хелмут Колoбединителят на Германия

„Няма нищо, с което се гордея така, както с обединението на Германия“ – казва бившият канцлер,за 20 годишнината от падането на Берлинската стена.Наричат го колос на германската и европейска политика. Той полага основите на Европейския съюз и Общия европейски пазар,последвани от създаването на единната европейска валута.

Ханс-Дитрих Геншер, дипломатът, на когото вярваше целият свят.

“Геншер е феномен, защото неговият политически и дипломатически живот е своеобразна документална кинолента на най-драматичните моменти от историята на съвременна Германия и Европа – от разделението и” студената война” в световната политика до Обединението на Германия и на Стария континент.”

И още десетки имена на”евроносители”.

От 1 януари 2007г.България е пълноправен член на ЕС,който включва 27 държави.

 

С европейското ни членство получихме възможност за свободна търговия,пътуване,легална работа,достъп до водещи университети ,финансиране за развитие на икономиката и инфраструктурата.Уеднаквяване на  бизнес-правилата и административните стандарти.

Оказа се,че не е по силите ни да бъдем европейска България,защото ползите бяха бързо криминализирани.

Няма да се впускам в подробности за забавените реформи, за злоупотребата със средства от еврофондовете, за „калинките”с фалшиви дипломи, за критичните доклади, пристигащи от ЕС, за непукизма на политиците, от ляво и от дясно. За неизпълнените обещания, за залязващата ни държава и нация………

Ще си позволя  да цитирам лондонския „Гардиан”, за  водещата държава в Европейския съюз  – Германия. Статията е с интересно заглавие – ”Европейска Германия ръководи германска Европа”:

„Берлинската република на Ангела Меркел е европейска Германия в широкия, положителен смисъл…. Тя е свободна, цивилизована, демократична, правова, социално и екологично отговорна държава. Разбира се, далеч не е идеална, но е също толкова добра, колкото всяка друга голяма държава в Европа и е най-добрата Германия, която някога сме имали.

Кога ли,България ще заслужи, високата оценка?!

За да не губим оптимизъм  от европейското ни членство,ще припомня,че настоящата, 2013 е определена за Европейска година на гражданите.Под формата на конференции и други прояви в цяла Европа  ще се насърчава диалога между управляващи,гражданско общество и бизнеса,ще се дискутират правата на гражданите,произничащи от членството в ЕС и неговата визия до 2020г.Участвай в дебата!

 

Валя Георгиева

Кемниц – Германия